Huurpeil 3 van 2024
Het woningtekort neemt op z’n vroegst over drie jaar af, verwacht het ministerie van Volkshuisvesting. Intussen staat het leven van mensen die geen woning kunnen vinden noodgedwongen stil. Zij moeten lang wachten, terwijl gemeenten de schaarse woningen zo eerlijk mogelijk proberen te verdelen. Over de problemen van woningzoekenden, de voorrangsregels van gemeenten en de informatiehonger van verhuurders lees je in dit najaarsnummer in een dubbeldik dossier over woningzoekenden.
Woningtoewijzing in Nederland
Gemeenten gaan behalve sociale huurwoningen ook middenhuurwoningen beter verdelen. Ook krijgen woningzoekenden met vitale beroepen vaker voorrang. Als het kabinet-Schoof zijn zin krijgt, komen vluchtelingen daarentegen juist moeilijker aan een woning. Hoe woningzoekend Nederland moet navigeren door een complex verdeelsysteem.
Weg is je thuis
Het komt te vaak voor dat mensen die hun huis uit moeten omdat het gesloopt of gerenoveerd wordt, geen stem hebben gehad in het besluitvormingsproces. Dat leidt tot alarmerend veel stress en spanningen, ook bij kinderen. Dat moet veel en veel beter, stellen de Nationale ombudsman en de Kinderombudsman. Zij willen een beter beleid voor de gedupeerden van sloopplannen.
Het ene huurteam is het andere niet
Sinds de ingang van de Wet goed verhuurderschap schieten de commerciële huurteams als paddenstoelen uit de grond. Zij beloven je net als het huurteam van je gemeente of huurdersorganisatie te ondersteunen bij geschillen met verhuurders. Maar niet altijd is duidelijk of je met een betrouwbare partij te maken hebt. Hoe is de effectiviteit en toegankelijkheid van deze ondersteuning? Rotterdams raadslid Theo Coşkun is bezorgd: ‘Soms wordt niet de diepere ondersteuning geboden die noodzakelijk is.’
Interview met bouwvrouw Marieke Mentink
Het volle elektriciteitsnetwerk, personeelstekort in de bouw en trage procedures vertragen het nieuwbouwtempo. Maar meer nog zijn het menselijke eigenschappen die de aanpak van de woon- en bouwcrisis in de weg zitten, ontdekte Marieke Mentink, directeur bij Dura Vermeer Divisie Bouw en Vastgoed, en Bouwvrouw in 2022. In Huurpeil licht deze bouwexpert toe hoe we hiermee moeten omgaan.
Verder in Huurpeil…
- Terug in de tijd voert je naar Ede (1981) waar Willy in haar Morris Mini woont
- Een pleidooi voor toegankelijke huurwoningen van architect Ed. Bijman
- Columnist Myrthe Biemans: ‘Maak van leefbaarheid topprioriteit’
- Essay Jan de Vries: ‘Doe meer met advies VN-rapporteur’
- Feit of fabel: worden woningcorporaties gesubsidieerd?
- Recht of krom: is enkelglas een gebrek?
- En nog veel meer…