Huurpeil 4 van 2024
Hoe zorg je dat iedereen zich thuisvoelt in een buurt, en hoe houd je rekening met de behoeften en perspectieven van de bewoners? Dat is de centrale vraag van het dikke dossier over leefbare buurten in Huurpeil 4.
Daarin vertelt Marieke Koot van het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve Bewoners (LSA) over de kracht van sterke gemeenschappen en hoe je die bouwt. Esther Vreeburg van Unicef Nederland schrijft over jeugdvriendelijke wijken en hoe essentieel het is om het perspectief van de jongeren mee te nemen bij de inrichting en hen te betrekken bij de besluitvorming. En Sacha de Ruiter, sociaal werker en tuinontwerper, deelt haar kennis over de positieve effecten van groene ruimtes in sociale huurwijken en de noodzaak van samenwerking tussen verschillende partijen om vergroening toegankelijker te maken voor huurders.
Leefbaarder voor wie?
Wonen in een gemengde wijk, is dat echt beter? Beleidsmakers en woningcorporaties promoten deze wijken als dé oplossing voor meer leefbaarheid. Maar wat betekent leefbaarheid nu echt? En voor wie? Het openingsverhaal van het dossier over leefbaarheid van Jelles Mast en Merel Buck onderzoekt de mythes rondom gemengde wijken en laat zien dat de werkelijkheid genuanceerder is.
Interview: Deltacommissaris Co Verdaas
Voor Co Verdaas is het pure noodzaak dat we weer leren leven met water, voor een klimaatbestendige toekomst. Huurdersorganisaties kunnen daarin ook een rol spelen. Tegelijk zijn er zaken die nu onze aandacht vragen, zoals de funderingsproblemen in de woningbouw. Verdaas is optimistisch: hij gelooft dat we ons in Nederland kunnen aanpassen aan de veranderende omstandigheden.
Achtergrond: Boze buren blokkeren bouw
Waarom lopen zoveel bouwprojecten jaren vertraging op? Bezwaarprocedures van buurtbewoners zijn een belangrijke oorzaak. Waar politici roepen dat dit ‘woonegoïsme’ is, zien de overbelaste rechters, gemeenten en bouwers graag snellere procedures en vroegtijdige inspraak. Kan de Omgevingswet eindelijk balans brengen tussen bouwen en bezwaar maken?
Verder in Huurpeil…
- Terug in de tijd naar Zwolle, 1962 waar Juliana de miljoenste woning na WOII viert
- Woningcorporaties in de knel door Europese belastingmaatregel. Hoe zit dat met de ATAD?
- Renovatiestress in Eindhoven: hoe bewoners werden overvleugeld door plannenmakers
- Op de zeepkist: Tijd voor een flexit, aldus Kasper Baggerman over flexwoningen
- Column Mirthe Biemans: ‘Maak van leefbaarheid een topprioriteit’
- En nog veel meer…