Geschiedenis
De Vereniging Nederlandse Woonbond is officieel opgericht op 24 november 1990, maar functioneert feitelijk sinds 1 januari 1990. De bond is ontstaan uit een fusie van het Landelijk Overleg Bijzondere Huisvesting (LOBH), Landelijk Ombudsteam Stadsvernieuwing (LOS) en Nederlands Verbond van Huurdersorganisaties (NVH).
Voorlopers
LOBH: Voor iedereen die niet in een gezin leefde
De LOBH is opgericht in 1972 en kwam op voor de huisvesting van subculturen. Later lag de focus op huisvesting van een- en tweepersoonshuishoudens en jongeren.
LOS: Voor het behoud van wijken
Het LOS ontstond in 1973 en richtte zich op ondersteuning van bewoners in stadsvernieuwingsgebieden bij sloop, herstel en woningverbetering.
NVH: procederen als machtsfactor
Het NVH is door huurdersorganisaties opgericht in 1972 als belangenorganisatie van huurders. De organisatie leverde de eerste directeur van de Woonbond.
Vroege samenwerking
Eind jaren zeventig kwamen de eerste signalen dat het Rijk zocht naar een manier om de bewonersorganisaties een vastere plek te geven in de volkshuisvesting. In 1987 zetten LOBH, LOS en NVH de eerste stappen op weg naar één grote landelijke bewonersorganisatie. Op 23 november 1987 lag er een principe-akkoord, waarmee de basis werd gelegd voor de Woonbond. De besturen van de drie organisaties gingen in oktober 1989 akkoord met een fusie.
Bij de start had de Woonbond een landelijk kantoor in Amsterdam en zes regiobureaus (Assen, Arnhem, Amsterdam, Delft, Tilburg en Roermond).