Meteen naar de content

Woonwagenkamp in de knel

Huurpeil Het zogenaamde ‘uitsterfbeleid’ dreef woonwagenbewoners in het nauw. Een rechtszaak van woonwagenbewoners tegen de gemeente Den Haag illustreert hun penibele positie.

Woonwagenbewoners hebben recht op hun cultuur, zo staat in mensenrechtenverdragen. Decennialang discriminerend en marginaliserend overheidsbeleid maakte vijf jaar geleden plaats voor een nieuw woonwagenplan. En de Nationale Woon- en Bouwagenda van BZK verplicht gemeenten sinds 2022 om de woonwagenbewoners als specifieke aandachtsgroep te benoemen in hun woonzorgvisies. Maar of dit de decennialange tegenwerking van woonwagenbewoners terugdraait?

Rechtszaak tegen gemeente Den Haag

Veel woonwagenbewoners zijn boos en teleurgesteld, omdat ze nog weinig vooruitgang zien. Sinds 2018 zijn er in heel Nederland nauwelijks nieuwe standplaatsen bijgekomen. Ook Haagse Sinti, Roma en Reizigers hebben er een hard hoofd in. Eind september dient hun rechtszaak tegen de gemeente Den Haag, die volgens hen sinds 2018 zo goed als niets heeft ondernomen om te komen tot uitbreiding van het aantal standplaatsen. En niets doen is in de optiek van de Haagse woonwagenbewoners een voortzetting van het oude ‘uitsterfbeleid’.

Femke Noordink schreef een artikel voor Huurpeil 3, met medewerking van Alysha Polet

Woonwagenkampen in de knel

Tijdschriftartikel Download