Meteen naar de content

Hoe werkt een huurbeding?

Huren en recht Ik huur van een particuliere verhuurder. Een vriend vertelde mij dat er wel eens een huurbeding zou kunnen staan in de hypotheekakte die mijn verhuurder met de bank heeft afgesloten. Wat is een huurbeding en wat betekent dat voor mijn positie als huurder?

In bijna alle hypotheekakten staat de standaardbepaling dat het verboden is om de woning zonder schriftelijke toestem­ming van de bank te verhuren of te verpachten. Dit heet een huurbeding.

Is de verhuurder een particulier die de eigen (koop)woning te huur aanbiedt? Dan is het handig om erbij stil te staan dat er een huurbeding is opgenomen in de hypotheekakte tussen verhuurder en bank of andere hypotheekverstrekker. Dit beding valt onder de werking van artikel 264 van Burgerlijk Wetboek 3. In dat artikel staan de voorwaarden genoemd waaraan moet zijn voldaan wil de hypotheekverstrekker zich hierop kunnen beroepen.

Wat als verhuurder hypotheek niet betaalt?

Komt de eigenaar/verhuurder de betalingsverplichting aan de (hypotheek)bank niet na en wil de bank de woning om die reden verkopen? Dan kan de bank zich op het huurbeding beroe­pen en bij de rechter ontruiming van de woning vorderen.

De rechter zal geen toestemming tot ontruiming geven als verwacht wordt dat verkoop in verhuurde staat (dus met huurder en al) voldoende opbrengt om de nog openstaande hypotheek­schuld te beta­len.

In bepaalde situaties kan de bank zich niet op het huurbeding beroepen. Bijvoorbeeld als de huurovereenkomst ouder is dan de hypotheek.

Gewijzigd: 10 augustus 2023
Deze informatie kan verouderd zijn of niet gelden voor jouw situatie. Als Woonbondlid kun je voor persoonlijk advies met de Huurderslijn bellen. Of inloggen en online een vraag stellen.