Kom ik in aanmerking voor urgentie?

Een kennis kreeg dankzij een urgentieverklaring snel een sociale huurwoning. Ik heb zelf ook dringend een woning nodig. Ik reageer vaak, maar ben nog niet aan de beurt. Hoe weet ik of ik recht heb op urgentie?

 

Antwoord

In sommige gemeenten gelden voorrangsregels voor mensen die met spoed woonruimte nodig hebben. Informeer bij de gemeente of er een urgentieregeling is. Als er zo'n regeling is, dan kun je een urgentieverklaring aanvragen bij de gemeente.

Een urgentieverklaring wordt dan in ieder geval verstrekt aan woningzoekenden in een opvangvoorziening zoals een blijf-van-mijn-lijfhuis, en mensen die mantelzorg verlenen of ontvangen.

Andere groepen

Gemeente kunnen andere groepen aan de urgentieregeling toevoegen. Ze kunnen in een zogenoemde huisvestingsverordening diverse groepen aanwijzen die met urgentie voorrang krijgen. Bijvoorbeeld bewoners die door een medische oorzaak snel een nieuwe woning nodig hebben, zoals mensen die na een hersenbloeding geen trap meer kunnen lopen, terwijl de badkamer boven is. En bijvoorbeeld ook ouders die voor minderjarige kinderen zorgen en die door een scheiding dakloos raken.

Jouw gemeente

Welke regels er in jouw geval gelden, kun je vinden op de website van jouw gemeente. Ook woningcorporaties vermelden vaak op hun website welke urgentieregels er in de gemeente gelden.

 

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kun je (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum21 november 2022

Verder advies nodig?

Bel de Huurderslijn
020-5517755

  • Persoonlijk & actueel advies voor leden
  • ma t/m do: 10 - 13 uur
    dinsdag ook 18.30 - 20 uur

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen