Kunnen onze kinderen in het huis blijven wonen?

Mijn man en ik huren al jaren een huis van een woningcorporatie. Daarin wonen ook mijn inmiddels volwassen kinderen van 23 en 28 jaar. Nu vroeg ik mij af of zij in ons huis kunnen blijven als wij bijvoorbeeld omkomen bij een vliegtuigongeluk. Dat kan toch gebeuren. Wat dan?

Ouder stel met volwassen kinderen

Antwoord

Als de verhuurder er in dit zeer treurige scenario aan zou willen meewerken om met één of beide kinderen een nieuwe huurovereenkomst te sluiten voor dezelfde woning, is dat toegestaan en kunnen zij in het huis blijven wonen. Als voor de woning een huisvestingsvergunning vereist is, moet wel aan de voorwaarden voor die vergunning worden voldaan.

Kinderen geen medehuurders

U en uw man zijn als echtgenoten allebei van rechtswege (mede)huurder van de woning. Uw kinderen staan niet op het huurcontract en zijn ook geen medehuurders, maar ‘samenwoners’. Dit betekent dat zij de huurovereenkomst, als de huurders er niet meer zijn, niet als medehuurder(s) voortzetten. Dat zou alleen kunnen als zij, of één van hen, door de verhuurder schriftelijk als medehuurder van de woning is erkend. De huurovereenkomst wordt dan na het overlijden van de huurders door de medehuurder(s) voortgezet. 

Verzoek om erkenning

Het is mogelijk dat u, gezamenlijk met één of beide kinderen, een schriftelijk verzoek doet aan de verhuurder om één van hen of beiden als medehuurder te erkennen. Als de verhuurder daaraan niet meewerkt, is dit in principe bij de rechter af te dwingen. Voorwaarde is dat u kunt aantonen dat sprake is van een duurzame gemeenschappelijke huishouding die al minstens twee jaar duurt. Uit de jurisprudentie blijkt dat een rechter zo’n verzoek niet snel zal toewijzen als kinderen jonger zijn dan circa dertig tot vijfendertig jaar. Op jongere leeftijd is de samenwoning met de ouder(s) doorgaans niet duurzaam. Meestal zal het niet de bedoeling van de kinderen zijn om de huidige vorm van samenwonen langdurig voort te zetten, maar op een bepaald moment voor een eigen leven en (woon)carrière te kiezen waarin niet meer met de ouder(s) wordt samengewoond. 

Huisuitzetting mogelijkheid

Als uw kind(eren) geen medehuurder(s) is/zijn en na uw overlijden de duurzame gemeenschappelijke huishouding – die dan niet minstens twee jaar hoeft te bestaan – niet kan worden aangetoond, kan de verhuurder uw kinderen, zo nodig via de rechter, uit de woning laten zetten.

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op uw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kunt u (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum20 juli 2015
huurcontract
medehuur

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen