Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenBinnenkort ga ik verhuizen. In mijn huidige woning heb ik zelf een luxe keuken aangebracht, die in mijn volgende woning ook wel weer van pas kan komen. Mag ik deze -en andere- veranderingen die ik in mijn huurwoning heb aangebracht wegbreken als ik verhuis?
Als huurder heeft u in principe het recht om veranderingen die u zelf heeft aangebracht ook weer ongedaan te maken (‘weg te breken’) en eventueel mee te nemen bij een verhuizing. Dit wordt het ‘wegbreekrecht’ genoemd.
Na het wegbreken moet de woning wel in een staat verkeren die ‘redelijkerwijs in overeenstemming met de oorspronkelijke staat kan worden geacht’. Wie bijvoorbeeld zijn zelfgeplaatste luxe keuken wil meenemen, moet in dat geval het keukenblok dat er stond (of een vergelijkbaar keukenblok) terugplaatsen. Bovendien mag u de woning na het wegbreken van zelfaangebrachte veranderingen niet met beschadigingen achterlaten.
Een verandering die u met schriftelijke toestemming van de verhuurder heeft aangebracht, mag u laten zitten, behalve als bij het verlenen van die toestemming nadrukkelijk (en schriftelijk) is afgesproken dat u de verandering bij verhuizing ongedaan moet maken. Het omgekeerde is ook mogelijk. U kunt met uw verhuurder (schriftelijk) afspreken dat u een verandering mag aanbrengen die bij verhuizing in de woning moet blijven zitten, al dan niet met een vergoeding voor de huurder. In dat geval kunt u dus geen gebruik meer maken van uw wegbreekrecht.
Een zelfaangelegde cv-installatie mag u overigens niet meenemen, ook niet als u de kolengestookte potkachel terugplaatst, die in de woning zat toen u er kwam wonen. Een cv-installatie is namelijk een gangbare manier van verwarmen geworden en het is dan niet redelijk dat u die meeneemt en de woning met een verouderde (potkachel)verwarming achterlaat.
Let op: soms is het mogelijk om aanspraak te maken op een vergoeding van de verhuurder als u een zelfaangebrachte verandering in de woning laat zitten. Voorwaarde is dat u kosten heeft moeten maken die u (nog) niet heeft kunnen terugverdienen. Denk aan de lagere stookkosten dankzij zelfaangebrachte dak- en/of spouwmuurisolatie of dankzij een hr-combinatie ketel die u heeft aangebracht in plaats van de oude cv-ketel. Tenslotte dient de verandering daadwerkelijk profijt op te leveren voor de verhuurder, bijvoorbeeld omdat hij door de verandering een hogere huur kan vragen aan een nieuwe huurder.
Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie.
Voor een actueel en persoonlijk advies kun je (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel