Mijn woning wordt verkocht. Heb ik huurbescherming?

Kan ik een beroep doen op huurbescherming bij verkoop van mijn huurwoning aan een andere eigenaar?

Huis onder kaasstolp

Antwoord

Ja, dat kan. De verhuurder kan de huur niet beëindigen omdat hij de woning wil verkopen. Als hij het huis verkoopt, draagt hij de bestaande huurovereenkomst onder dezelfde voorwaarden over aan de nieuwe eigenaar. In de wet is namelijk bepaald dat koop geen huur breekt. 

Ongeldige bepaling

Die bescherming geldt zelfs als in het huurcontract staat dat de huurder akkoord gaat met beëindiging van de huur als de verhuurder de woning verkoopt. Een dergelijke bepaling in een huurcontract is namelijk ongeldig.

Verhuurder naar de rechter

Huurbescherming betekent dat de verhuurder de rechter zal moeten inschakelen als u het er niet mee eens bent dat de verhuurder de huur opzegt. Zolang de rechter niet heeft beslist dat de huurder het huis uit moet, loopt de huurovereenkomst gewoon door. Als de huurder in hoger beroep gaat, loopt de huurovereenkomst meestal door totdat de rechter in hoger beroep heeft beslist dat de huurder de woonruimte moet verlaten. Dit ligt anders als de uitspraak uitvoerbaar bij voorraad is verklaard. Gaat de huurder niet in hoger beroep, dan wordt de uitspraak van de lagere rechter onherroepelijk en kan de huurder uit de woning worden gezet.

Niet bij hospitakamers

De huurbescherming geldt niet gedurende de eerste negen maanden van de huurovereenkomst voor een ‘ hospitakamer’. Hiervan is sprake als je een kamer huurt van de hoofdbewoner.

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kun je (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum30 januari 2018
huuropzegging
verkoop huurwoningen

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen