Moet ik inbraakschade aan de voordeur betalen?

Er is bij mij ingebroken toen ik op vakantie was. Nu krijg ik van de corporatie een factuur van € 2.500 voor een tweedehands deur. Waarom ben ik daar aansprakelijk voor? Iedereen kan mijn deur vernielen. Ik heb zelfs aangifte gedaan. Kunt u mij vertellen of de rekening terecht is?

Inbreker met koevoet

Antwoord

De factuur die u heeft ontvangen is niet terecht. Op grond van artikel 7:218 lid 1 Burgerlijk Wetboek is de huurder alleen aansprakelijk voor schade aan de woning door ‘een hem toe te rekenen tekortschieten’ in de nakoming van de huurovereenkomst. Volgens lid 2 van hetzelfde wetsartikel worden brandschade en schade aan de buitenkant van de woning – zoals bij u – ‘vermoed’ niet door toedoen van de huurder te zijn ontstaan.

Bewijslast bij verhuurder

Dit betekent dat uw verhuurder zal moeten bewijzen dat de schade aan de voordeur door u(w toedoen) is veroorzaakt, tenzij uw huurcontract eventueel iets anders bepaalt.
U heeft de politieaangifte als bewijs dat u direct na uw terugkeer van vakantie de (poging tot) inbraak heeft gemeld. Ook aan uw verhuurder heeft u dit schriftelijk laten weten.

Schade voordeur is schade aan buitenzijde

De kantonrechter in Alkmaar oordeelde eind augustus vorig jaar bijvoorbeeld: ‘Schade aan de voordeur dient te worden beschouwd als schade aan de buitenzijde van het gehuurde. Op grond van lid 2 van bovengenoemd artikel zal (verhuurder) moeten stellen en eventueel bewijzen dat de schade aan de voordeur is ontstaan door een toerekenbaar tekortschieten van (huurder).’

Herstel schade voor rekening verhuurder

Het herstel van de voordeur komt dus voor rekening van uw verhuurder. Overigens lijken de herstelkosten van € 2.500 voor een tweedehands deur ook absurd hoog. Niet betalen dus.

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op uw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kunt u (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum20 juli 2015
onderhoud

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen