Moet ik meewerken aan renovatie?

Ik kreeg een brief van de verhuurder van de flat waarin ik woon. Daarin staat dat er volgende maand wordt begonnen met het renoveren van de flat. Van de bewoners heeft 78% hiermee ingestemd. Ik wil hier eigenlijk niet aan meewerken. Wat kan ik doen?

Flatgebouw met extra woonlagen in aanbouw

Antwoord

Als een voorstel van de verhuurder tot renovatie om minstens tien woningen gaat die een bouwkundige eenheid vormen, zoals bij een flatgebouw het geval is, dan wordt het voorstel van de verhuurder ‘vermoed redelijk te zijn’ als minstens 70% van de huurders ermee heeft ingestemd.

Binnen acht weken naar de rechter

Als je niet akkoord gaat, kun je naar de rechter stappen. Dat moet je doen uiterlijk binnen acht weken na de brief van de verhuurder waarin staat dat de andere bewoners in voldoende mate (70% of meer) akkoord gaan met de renovatie. Je moet wel aantonen waarom het renovatievoorstel voor jou persoonlijk niet redelijk is. Daar heb je goede argumenten voor nodig. Bijvoorbeeld dat je een handicap hebt en met je rolstoel niet meer past in de nieuwe, kleinere lift. Of dat je huurprijs na de renovatie boven de huurtoeslaggrens uitkomt, zodat je geen huurtoeslag meer krijgt. De rechter zal aan je verhuurder vragen aannemelijk te maken dat inderdaad 70% of meer van de huurders met de renovatie instemt. Je verhuurder zal daarbij ook moeten aantonen hoe dit is gemeten. Krijg je van de rechter gelijk, dan mag je verhuurder jouw woning niet renoveren, ook al renoveert hij de rest van het complex wel.

Renovatie accepteren

Stap je binnen acht weken niet naar de rechter, dan zul je de renovatie moeten accepteren. Blijf je als huurder weigeren, dan heeft de verhuurder het recht de huurovereenkomst te beëindigen op basis van ‘dringend eigen gebruik’. Meestal krijg je, als de rechter je bezwaar afwijst en de verhuurder gelijk geeft, een maand de tijd om alsnog met de renovatie akkoord te gaan.

Huurprijs laten toetsen

Vaak stelt je verhuurder bij een renovatie ook een huurverhoging voor. Ben je het niet eens met de hoogte daarvan, dan kun je aan de Huurcommissie of rechter vragen te toetsen of de huurverhoging redelijk is. Dit doe je niet vooraf, maar pas nadat de renovatie is uitgevoerd. Lees ook: Wat is een redelijke huurverhoging bij renovatie?

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kun je (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum1 januari 2021
huurverhoging na woningverbetering
renovatie

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen