Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
Successen"Ik kreeg een brief van de verhuurder van de flat waarin ik woon. Daarin staat dat er volgende maand wordt begonnen met het renoveren van de flat. Hiermee heeft 78% van de bewoners ingestemd. Ik wil hier eigenlijk niet aan meewerken. Wat kan ik doen?"
Gaat het renovatievoorstel om een bouwkundige eenheid van minstens tien woningen, zoals een flatgebouw? Dan wordt het voorstel van de verhuurder ‘vermoed redelijk te zijn’ als minstens 70% van de huurders ermee heeft ingestemd.
Als je niet akkoord gaat, kun je naar de rechter stappen. Dat moet je doen binnen acht weken na de brief van de verhuurder waarin staat dat de andere huurders in voldoende mate (70% of meer) akkoord gaan met de renovatie. Je moet wel aantonen waarom het renovatievoorstel voor jou persoonlijk niet redelijk is. Daar heb je goede argumenten voor nodig. Bijvoorbeeld dat je een handicap hebt en met je rolstoel niet meer past in de gerenoveerde flat.
De rechter zal aan de verhuurder vragen aannemelijk te maken dat inderdaad minstens 70% van de huurders met de renovatie instemt. De verhuurder zal daarbij ook moeten aantonen hoe dit is gemeten. Krijg je van de rechter gelijk, dan mag jouw verhuurder jouw woning niet renoveren, ook al renoveert hij de rest van het complex wel.
Stap je binnen acht weken niet naar de rechter, dan zul je de renovatie moeten accepteren. Blijf je als huurder weigeren, dan heeft de verhuurder het recht de huurovereenkomst te beëindigen op basis van ‘dringend eigen gebruik’.
Vaak stelt de verhuurder bij een renovatie ook een huurverhoging voor. Volgens artikel 7:255 van het Burgerlijk Wetboek is deze huurverhoging alleen toegestaan als deze 'in redelijke verhouding staat tot de door de verhuurder gemaakte kosten'.
Ben je het niet eens met de hoogte van de voorgestelde huurverhoging? Dan kun je aan de Huurcommissie of rechter vragen te toetsen of de huurverhoging redelijk is. Dit doe je niet vooraf, maar pas nadat de renovatie is uitgevoerd.
Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie.
Voor een actueel en persoonlijk advies kun je (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel