Moet ik meewerken aan verkoop van mijn woning?

Mijn (particuliere) verhuurder wil de woning die ik huur gaan verkopen. Ben ik verplicht hem toe te laten in mijn woning en mee te werken aan bezichtigingen in verband met de verkoop?

Nieuw slot

Antwoord

U mag als huurder uw verhuurder niet volledig de toegang tot de woonruimte ontzeggen, maar de verhuurder is wel gehouden om:

  • aan te bellen of kloppen en te wachten tot er wordt opengedaan;
  • een duidelijk omschreven doel voor zijn bezoek te hebben;
  • zich niet zonder meer toegang te verschaffen tot de gemeenschappelijke ruimten;
  • alleen binnen te komen in de uitoefening van zijn ‘verhuurderstaak’;

Als huurder mag je het de verhuurder niet onmogelijk maken om binnen te komen, maar bestaat wel het recht om een nieuw slot op de deur te zetten, als de verhuurder (of anderen namens de verhuurder) zonder toestemming bij herhaling binnen (blijven) komen.

Niet te pas en te onpas

Zodra de verhuurder de woning wil verkopen moet je als huurder accepteren dat er een bordje met ‘te koop’ in de tuin staat. Gaat u zelf verhuizen, dan mag de verhuurder van u vragen een affiche achter het raam te hangen met daarop 'te huur'. U moet ook toestaan dat de woning wordt bezichtigd door belangstellenden. Dit moet natuurlijk wel op redelijke wijze gebeuren. De verhuurder kan dus niet te pas en te onpas met geïnteresseerden voor de deur staan en moet over (tijdstippen voor) het tonen van de woning eerst een afspraak maken met de huurder

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op uw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kunt u (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum16 juli 2015
verkoop huurwoningen

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen