Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
Successen"Mijn cv-ketel is uitgevallen. Mijn verhuurder zegt dat ik zelf een monteur moet bellen. Klopt dat? Ook vraag ik me af wie de reparatie moet betalen. En of het erg is dat de ketel niet jaarlijks wordt gecontroleerd."
Als je de cv-ketel gewoon hebt mee gehuurd met het huis, dan moet jouw verhuurder de reparatie betalen. Ook de periodieke controle van de ketel komt voor rekening van de verhuurder.
Als er een storing is, kan het wel zo zijn dat je zelf moet bellen met het bedrijf dat in opdracht van jouw verhuurder de verwarmingsketel onderhoudt. Veel verhuurders willen dat huurders zelf met de storingsdienst een afspraak inplannen. Daarvoor krijg je dan van de verhuurder het telefoonnummer van deze storingsdienst. Maar als je dat telefoonnummer belt, betekent dit niet dat je ook zelf moet betalen.
Voor periodieke controle van de cv en het verhelpen van storingen is specialistische kennis nodig. Dat wordt niet van huurders verwacht. Dat soort onderhoud is gewoon inbegrepen in de huurprijs. Alleen voor kleine klusjes ligt dat anders.
Dat de cv uitvalt, kan soms door iets heel simpels komen: vergeten om te ontluchten of bij te vullen. Die kleine onderhoudsklusjes zijn wél de verantwoordelijkheid van de huurder. Voordat je belt over een storing, is het dus altijd goed om even na te gaan of bijvullen/ontluchten het probleem kan verhelpen. En om in de handleiding op te zoeken hoe je de cv opnieuw moet opstarten.
Dat je zelf moet bijvullen en ontluchten staat in de bijlage bij het besluit kleine herstellingen. Dat is een wettelijke regeling die beschrijft welk onderhoud de verantwoordelijkheid van de huurder zelf is. Bij ‘kleine herstellingen’ gaat het altijd om onderhoudstaken waarvoor geen specialistische kennis nodig is en ook geen noemenswaardige inspanning.
Verhuurders mogen de lijst ‘kleine herstellingen’ niet naar eigen inzicht uitbreiden. Zij mogen dus niet in het huurcontract opnemen dat huurders zelf verantwoordelijk zijn voor al het onderhoud aan de cv. Als er toch zo’n bepaling in jouw huurcontract zou staan, dan is deze ongeldig. Een mankement aan de cv is geen kleine herstelling, maar een gebrek dat door de verhuurder dient te worden verholpen.
Verhuurders mogen ook geen servicekosten in rekening brengen voor onderhoud dat zij volgens de wet gewoon zelf moeten doen. Je hoeft dus geen servicekosten te betalen voor regulier cv-onderhoud. Als je dat toch zou doen, dan kun je dat met succes aanvechten en jouw geld terugkrijgen.
Maar er zijn ook verhuurders die een 24-uurs onderhoudsservice bieden voor de cv. Of die huurders zelfs het bijvullen en ontluchten uit handen nemen. Voor die extra service mogen verhuurders weer wél servicekosten rekenen. Mits deze service in het huurcontract is opgenomen.
Tenslotte: hoe vaak een ketel een servicebeurt nodig heeft, hangt af van de cv. Fabrikanten van cv-ketels geven richtlijnen over hoe vaak dit nodig is. Dit kan variëren van elk jaar, tot elke twee of zelfs drie jaar. Dat er niet jaarlijks iemand komt voor een servicebeurt, hóeft dus niet erg te zijn.
Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie.
Voor een actueel en persoonlijk advies kun je (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel