Moeten wij de rooikosten van bomen betalen?

​‘Wij zijn huurder van een pastorie met een grote tuin. Nu zijn er twee berken doodgegaan, die dus gekapt moeten worden. De verhuurder wil niet voor de kosten opdraaien. Volgens het Juridisch Loket heb ik te maken met het rechtsartikel “Kleine Herstellingen“. Klopt dit ?’

Dode boom

Antwoord

Ja, maar naar onze mening is dat antwoord niet volledig.

Kleine herstelling

De wettelijke ‘kleine herstelling’ luidt dat u als huurder verantwoordelijk bent voor ‘het vervangen van beplanting die is doodgegaan’. Dat betekent echter niet zonder meer dat u daarmee aansprakelijk bent voor de rooikosten van flinke bomen. Dat wordt volgens de Woonbond met deze kleine herstelling niet bedoeld.

Onderdeel van het gehuurde

Als de volwassen bomen er al stonden toen u het huis ging huren, zijn deze onderdeel van het gehuurde en heeft u de wettelijke plicht ervoor te zorgen dat de tuin, inclusief de bomen, een ‘verzorgde indruk’ maakt. U dient dat te doen met ‘kleine en dagelijkse’ werkzaamheden, zoals grasmaaien, snoeien, onkruid verwijderen, een kapotte tegel vervangen en dergelijke. Ook het vervangen van doodgegane planten, struiken en ander relatief eenvoudig te verwijderen groen hoort in principe bij die werkzaamheden.

Rooien grote boom is geen kleine herstelling

Het ligt niet voor de hand en het lijkt ook niet redelijk om bij het tuinonderhoud waarvoor de huurder verantwoordelijk is aan het rooien van flinke bomen te denken, waarmee (zeer) forse kosten kunnen zijn gemoeid. Dat is naar de mening van de Woonbond niet de bedoeling van de wettelijke regel. In dat geval kunt u het standpunt innemen dat door de dode bomen sprake is van een gebrek aan het gehuurde, vergelijkbaar met een verrot kozijn of een lekkage, dat door en op kosten van de verhuurder dient te worden verholpen.

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op uw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kunt u (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum20 juli 2015
kleine herstellingen
onderhoud

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen