Wat kan ik als vrijesectorhuurder met een WOZ-beschikking?

Ik huur in de vrije sector en heb een WOZ-beschikking gekregen. Kan ik bezwaar maken tegen de WOZ-waarde en heeft dat invloed op mijn huurprijs?

Antwoord

Gemeenten zijn verplicht om huurders van sociale (niet-geliberaliseerde) woningen te informeren over de WOZ-waarde van hun woning. Omdat gemeenten niet kunnen weten welke woningen geliberaliseerd verhuurd worden, krijgen álle huurders een WOZ-beschikking.

Weet u zeker dat u geliberaliseerd huurt? Dan zal bezwaar maken tegen de WOZ-waarde geen invloed hebben op uw huurprijs. Voor huurders van niet-geliberaliseerde woningen kan een succesvol bezwaar wel invloed hebben op de huurprijs. De WOZ-waarde speelt een rol in het puntenstelsel waarmee de maximaal toegestane huurprijs van deze woningen wordt berekend. Voor woningen met een geliberaliseerde huurprijs geldt het puntenstelsel niet.

Weet u niet zeker of u geliberaliseerd huurt? Controleer het met deze check.  Niet alle woningen die door verhuurders 'vrije sector' worden genoemd zijn geliberaliseerd. Er bestaan ook 'vrije sector woningen' die een niet-geliberaliseerde huurprijs hadden op het moment dat het huurcontract werd getekend. Deze woningen vallen gewoon onder het puntenstelsel.

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kun je (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum1 januari 2022
geliberaliseerde huurprijs
puntenstelsel
WOZ-waarde

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen