Meteen naar de content

Wat is het puntenstelsel?

Huren en recht Wat houdt het puntenstelsel voor huurwoningen precies in en wat heb je er als huurder aan?

Het puntenstelsel (officieel: Woningwaarderingsstelsel) is een systeem waarmee de kwaliteit van een huurwoning, kamer of woonwagen wordt uitgedrukt in een aantal punten. Aan dit puntental is een maximale toegestane huurprijs gekoppeld. Wat voor ieder puntentotaal de maximaal toegestane huurprijs is wordt jaarlijks (per 1 juli) vastgesteld door het ministerie van BZK.

Met ‘kwaliteit van een huurwoning’ wordt onder andere bedoeld:

  • oppervlakte
  • voorzieningen
  • energiezuinigheid
  • WOZ-waarde

Hoe hoger de kwaliteit, hoe hoger het aantal punten.

Maximaal toegestane huurprijs

Elk puntentotaal correspondeert met een maximaal toegestane huurprijs. Met het puntenstelsel kun je nagaan of je een huurprijs betaalt die volgens wettelijke normen nog is toegestaan. Als je huurprijs hoger is dan wettelijk mag kun je huurverlaging afdwingen.

Drie puntenstelsels

Er zijn drie verschillende ‘puntenstelsels’ voor huurprijzen van woonruimte.

  • Eén voor zelfstandige woonruimte
  • Eén voor onzelfstandige woonruimte (kamers)
  • Eén voor woonwagens en standplaatsen.

Uitzonderingen


Het puntenstelsel geldt niet altijd. Uitgezonderd zijn:

  • woningen met een geliberaliseerde huurprijs
  • winkelwoningen waarvan het woongedeelte alleen toegankelijk is vanuit de winkel
  • vakantiehuisjes en bedrijfsruimten (waaronder garages)

Zelf punten berekenen

Wil je weten hoeveel punten je woning of kamer heeft en wat de maximaal toegestane huur is die daarbij hoort? Met de huurprijscheck van de Huurcommissie kun je narekenen wat voor jouw woning de maximale huurprijs is. Het zijn (online) formulieren waarmee je zelf de puntentelling van je woning kunt maken. Zowel voor zelfstandige woningen, als voor onzelfstandige woningen (kamers) en woonwagens.

Om het puntentotaal te berekenen geef je antwoord op vragen over je woonruimte. De optelsom van alle punten bepaalt de maximale (kale) huurprijs die wettelijk is toegestaan. Een hogere huurprijs mag je verhuurder niet vragen, een lagere huurprijs wel. Vraagt je verhuurder toch een hogere huur, dan kun je met succes huurverlaging afdwingen. Dat doe je door een procedure te starten bij de Huurcommissie.

Gewijzigd: 28 maart 2024
Deze informatie kan verouderd zijn of niet gelden voor jouw situatie. Als Woonbondlid kun je voor persoonlijk advies met de Huurderslijn bellen. Of inloggen en online een vraag stellen.