Wat is een redelijke vertrekpremie als we verhuizen?

"Samen met een huisgenoot huur ik een pand van een particuliere eigenaar. Onze nieuwe huisbaas wil met ons praten over een verhuizing. Hij wenst het pand te verbouwen om er dan vier nieuwe huurders in te stoppen. Wat is een redelijk bedrag voor een eventuele uitkoopsom/verhuisvergoeding? Zelf denk ik aan het volgende sommetje: wij betalen samen € 850 kale huur, de vier nieuwe studenten zullen ongeveer € 350 per persoon gaan betalen, dus € 1.400 totaal. Mijn huisgenoot zal promoveren en verhuizen over circa drie jaar. Als we nu vertrekken zal de huisbaas dat dus € 1400 - € 850 = € 550 per maand opleveren. Maal 36 maanden is dat € 19.800 euro. Eerlijk zullen we alles delen, dus € 6.600 voor ieder (huisbaas, huisgenoot en ik). Is dit reëel?"

hand met steeds hogere stapeltjes euromunten

Antwoord

Allereerst is van belang te benadrukken dat u en uw huisgenoot helemaal niet hoeven mee te werken aan het plan van de huisbaas. Jullie hebben huurbescherming en de huidige huurovereenkomsten moeten dus gewoon ongewijzigd worden voortgezet, ondanks de wensen van de huisbaas.

Vrijwilige verhuizing

Als jullie toch bereid zijn tot onderhandelen over een vrijwillige verhuizing, kun je daar uiteraard een tegenprestatie van de verhuurder voor verlangen. Doorgaans gebeurt dat inderdaad in de vorm van een vertrekpremie, in combinatie met een beëindigingsovereenkomst, waarin onder meer wordt vastgelegd wanneer de huurovereenkomsten eindigen en welk bedrag de verhuurder aan de huurders als vertrekpremie overmaakt.

Beëindigingsovereenkomst

Let er bij het sluiten en ondertekenen van een beëindigingsovereenkomst goed op dat u aan de daarin gemaakte afspraken kunt worden gehouden. U zit in principe dan aan de afgesproken einddatum van de huurovereenkomst vast. Zorg er daarnaast voor dat de vertrekpremie volledig aan u is overgemaakt voordat u de sleutels inlevert, zodat u dit bedrag niet (deels) nog bij de huisbaas moet gaan incasseren terwijl u al verhuisd bent. Neem dat bij voorkeur als (ontbindende) voorwaarde op in de beëindigingsovereenkomst.

Geen 'gebruikelijk bedrag' voor vertrekpremie

Een ‘gebruikelijk’ bedrag voor een vertrekpremie is er niet; de hoogte daarvan is afhankelijk van de omstandigheden en van de mate waarin u uw huid al dan niet duur wenst te verkopen. Als u (beiden) achter uw rekensommetje staat, is daar niets mis mee. Wel willen wij benadrukken dat u daarin naar onze mening geen rekening moet houden met een component voor de huisbaas. Die profiteert al genoeg als hij op termijn met vier nieuwe huurders een veel hogere huuropbrengst tegemoet kan zien. Om die reden ligt het delen van het bedrag van € 19.800 euro door twee veel meer voor de hand. Dat zou dan neerkomen op (afgerond) € 10.000 voor ieder van u.

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op uw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kunt u (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum1 januari 2019
huuropzegging
jongeren
verhuiskostenvergoeding

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen