Wat is een verhuurdersverklaring?

"Mijn nieuwe verhuurder wil van mij eerst een verhuurdersverklaring voordat ik de woning kan huren. Mag dat? En wat is zo'n verhuurdersverklaring?"

Hand met post-it in vorm van huisje

Antwoord

​Ja, dat mag. Een verhuurdersverklaring is een soort bewijs van goed gedrag. Het is een schriftelijke mededeling van jouw vorige verhuurder, waarin staat of jij altijd de huur op tijd hebt betaald en of er geen sprake is geweest van andere vormen van 'wanprestatie', zoals bijvoorbeeld onbevoegde onderverhuur, burenoverlast of het bedrijfsmatig kweken van hennep in de woning.

Uitvinding verhuurder

De verhuurdersverklaring is een uitvinding van de verhuurderswereld, kennelijk bedoeld om elkaar vooraf te waarschuwen voor mogelijk lastige klanten. Het is wettelijk niet verboden een verhuurdersverklaring te vragen. Al bestaat er voor de verhuurdersverklaring geen enkele wettelijke basis. Jouw huidige verhuurder is ook niet verplicht jou of jouw nieuwe verhuurder zo'n verklaring te verstrekken.

Niet objectief

De Woonbond is tegen de verhuurdersverklaring. De weergave van de feiten is zelden correct, aangezien de verhuurder de inhoud bepaalt en daarin niet objectief hoeft te zijn. Een verhuurder kan bijvoorbeeld menen dat er sprake is geweest van huurachterstand, terwijl een huurder feitelijk slechts een onterechte huurverhoging heeft geweigerd. Er was dus geen huurachterstand, ook al heeft de verhuurder dat misschien wel zo ervaren. Zulke kwesties kunnen een huurder zelfs nog vele jaren later ten onrechte worden nagedragen.

Geen verklaring, wat dan?

Weigert de verhuurder jou de woning te verhuren vanwege een 'slechte' verhuurdersverklaring of omdat je gewoon geen verklaring krijgt van jouw vorige verhuurder? Dan kan het gebeuren dat de woning aan jouw neus voorbijgaat. Afdwingen dat je er toch kunt gaan wonen, is in principe mogelijk als je met de verhuurder al een overeenkomst bent aangegaan, bijvoorbeeld door het tekenen van het huurcontract of een (intentie)verklaring daartoe. De verhuurder dient die overeenkomst dan na te komen. Dat kun je zo nodig via de rechter afdwingen, al is het de vraag of je in dat geval wel met zo'n wantrouwende verhuurder in zee wil gaan.

 

 

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kun je (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum11 januari 2023
woningtoewijzing

Verder advies nodig?

Bel de Huurderslijn
020-5517755

  • Persoonlijk & actueel advies voor leden
  • ma t/m do: 10 - 13 uur
    dinsdag ook 18.30 - 20 uur

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen