Wat zijn bemiddelingskosten?

Ik heb een woning gevonden op de website van een bemiddelingsbureau. Ik wil deze woning graag huren en het contract is al bijna rond. De huurmakelaar wil nu dat ik naast de eerste maand huur en een waarborgsom ook een 'handling fee' betaal voor de diensten die hij heeft geleverd. Het gaat om een fors bedrag, van nog een keer een maand huur. Zijn dit nu 'bemiddelingskosten'? Moet ik deze kosten betalen?

Hand met huissleutel en hand met geld

Antwoord

Bemiddelingskosten zijn kosten die een bemiddelaar (ook wel 'huurmakelaar') in rekening brengt om een verhuurder en een huurder bij elkaar te brengen. In de praktijk gaat het vaak om een maand huur plus btw.

Vaak wordt de rekening voor het bij elkaar brengen van verhuurder en woningzoekende ten onrechte bij woningzoekenden gelegd. Alleen als er sprake is van eenzijdige bemiddeling, dat wil zeggen dat de woningzoekende zijn eigen bemiddelaar expliciet een aanhuuropdracht geeft een woning te zoeken die bij zijn specifieke woonwensen past, en de bemiddelaar daadwerkelijk voor hem zoekt en vindt, mag de bemiddelaar extra kosten in rekening brengen bij de huurder (let op: dit mag alleen wanneer de huurder gebruik maakt van een eigen bemiddelaar en die dus niet tegelijkertijd werkt in opdracht van de verhuurder! Zie hiervoor tevens de beantwoording van Kamervragen door Minister van der Steur van Veiligheid en Justitie d.d. 18 december 2015, p. 3.

Steeds meer woningzoekenden weten dat huurmakelaars niet zo maar bemiddelingskosten mogen vragen. Daarom worden steeds vaker andere begrippen gebruikt, zoals ‘kosten huurder’ of ‘handling fee’. Hoe het ook genoemd wordt, als het kosten zijn voor het bij elkaar brengen van vraag en aanbod, gaat het om bemiddelingskosten die niet voor rekening mogen komen van woningzoekenden. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor abonnementskosten om te mogen reageren op advertenties. Het doet er niet toe of de advertenties gepubliceerd zijn of alleen via aanmelding/ inschrijving toegankelijk zijn voor de woningzoekende. Juist als de contactgegevens van de verhuurder niet in de advertentie staan, is de huurder afhankelijk van de bemiddelaar en is er sprake van tweezijdige bemiddeling. Zie:

Volgens de wet hoef je deze 'handling fee' dus niet te betalen. Voel je je gedwongen om dit toch te doen -omdat anders de woning aan je neus voorbij gaat- documenteer dan goed wat je betaald hebt. Bewaar de factuur, bewaar je betalingsbewijs en bewaar alle correspondentie met de huurmakelaar.  Dat maakt het mogelijk om deze ten onrechte betaalde kosten later nog terug vorderen.

Verbod geldt ook bij kamerverhuur

Per 1 juli 2016 geldt het verbod op dubbele bemiddelingskosten ook voor huurders van onzelfstandige woonruimte (kamers).

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kun je (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum1 augustus 2019
actie
bemiddelingskosten

Verder advies nodig?

Bel de Huurderslijn
020-5517755

  • Persoonlijk & actueel advies voor leden
  • ma t/m do: 10 - 13 uur
    dinsdag ook 18.30 - 20 uur

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen