Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
Successen"De verhuurmakelaar wil dat ik voor mijn nieuwe woning bemiddelingskosten betaal. Wat zijn dat voor kosten en moet ik deze echt betalen?"
Bemiddelingskosten zijn kosten die een bemiddelaar in rekening brengt om een huurder en verhuurder bij elkaar te brengen. In de praktijk gaat het vaak om een maand huur plus btw.
Deze bemiddelingskosten hoef je alleen te betalen als je zelf een bemiddelingsbureau of makelaarskantoor hebt ingeschakeld. Bij bemiddeling geef je zo’n tussenpersoon uitdrukkelijk de opdracht om voor jou woonruimte te zoeken. Er mogen dus alleen bemiddelingskosten aan jou in rekening worden gebracht als jij zelf opdracht tot bemiddeling hebt gegeven. Dit geldt zowel voor zelfstandige woonruimte als voor onzelfstandige woonruimte, zoals kamers.
Je hoeft nooit bemiddelingskosten te betalen als de bemiddelaar werkt in opdracht van de verhuurder. Wettelijk gezien dient de bemiddelaar dan twee heren, en dat mag niet. Dat heeft de Hoge Raad bepaald in een uitspraak in oktober 2015. Het maakt daarbij niet uit of de verhuurder aan de bemiddelaar betaalt voor diens activiteiten of niet.
Steeds meer woningzoekenden weten dat bemiddelaars niet zo maar aan de huurder bemiddelingskosten mogen vragen. Daarom worden soms andere begrippen gebruikt, zoals ‘kosten huurder’ of ‘handling fee’. Hoe het ook wordt genoemd, als het kosten zijn voor het bij elkaar brengen van vraag en aanbod gaat het om bemiddelingskosten die alleen in rekening mogen worden gebracht als de bemiddelaar in jouw opdracht werkt.
Als je al ten onrechte bemiddelingskosten hebt betaald, kun je het betaalde bedrag terugvorderen. Dat kan binnen vijf jaar na betaling. Dat doe je in eerste instantie door een brief te sturen aan de makelaar of bemiddelaar, waarin je beargumenteert dat de bemiddelingskosten destijds onterecht in rekening zijn gebracht en dat je verzoekt het bedrag terug te betalen. Zo nodig kun je met behulp van een advocaat naar de rechter stappen om het geld terug te vorderen.
Voel je je gedwongen de bemiddelingskosten te betalen, omdat de woning anders aan jouw neus voorbij gaat? Bewaar dan vooral de factuur, het betalingsbewijs en alle correspondentie met de bemiddelaar, zodat je later de onterecht betaalde kosten kunt terugvorderen.
Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie.
Voor een actueel en persoonlijk advies kun je (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel