Zijn zonnepanelen op mijn huurwoning voordelig?

Ik heb een aanbod gekregen voor zonnepanelen op mijn huurwoning. Mijn verhuurder vraagt daarvoor een vergoeding (hogere huur of servicekosten). Hoewel de energierekening omlaag gaat, vraag ik mij af of zonnepanelen wel voordelig zijn voor mij. Zeker als het salderen wordt afgebouwd.

Twee monteurs installeren zonnepanelen op schuin dak
Installatie van zonnepanelen op huurwoning.

Antwoord

Of zonnepanelen op je huurwoning voordelig zijn, is afhankelijk van jouw situatie en van het voorstel dat je hebt ontvangen. Bekijk het voorstel daarom altijd kritisch. Het aanbod is voor jou voordelig als je energierekening meer omlaag gaat dan dat de kosten (huur of servicekosten) omhoog gaan, niet alleen nu maar ook door de jaren heen.

Afbouw salderingsregeling

Vanaf 2025 wordt de salderingregeling afgebouwd. Nu mag je alle stroom die je aan het elektriciteitsnet levert, op een later moment in het jaar gebruiken. Vanaf 2025 mag je een steeds kleiner deel van de elektriciteit die je aan het net hebt geleverd, zelf gebruiken. Na 2030 kun je niet meer salderen. Daardoor worden zonnepanelen voor huurders steeds minder voordelig. 

Voordeel zonder salderen

In de meeste voorstellen voor zonnepanelen is een tekst opgenomen dat je als huurder altijd voordeel moet blijven houden van de zonnepanelen, ook als er geen salderingsregeling meer is. Na 2030 zal de winst huurders klein zijn, maar nog steeds winst.

Verhoging servicekosten of huur?

De Woonbond adviseert om de vergoeding voor zonnepanelen in de servicekosten op te nemen en niet in de huur. Opnemen in de servicekosten geeft ruimte om deze te verlagen als de salderingsregeling is gestopt. Bovendien vervalt de verhoging van de servicekosten nadat de zonnepanelen zijn afgeschreven. Verder worden de servicekosten niet standaard elk jaar verhoogd. Servicekosten hebben als nadeel dat je er geen huursubsidie over ontvangt. Maar op de lange termijn weegt dat niet op tegen de voordelen.

Voorstel (laten) doorrekenen

Het is verstandig om het voorstel voor zonnepanelen goed door te rekenen voor jouw situatie. Meestal staan in het voorstel dat je hebt ontvangen, rekenvoorbeelden. Je kunt dit zelf narekenen, maar je kunt dit ook laten doen door een onafhankelijke partij of door degene die je het voorstel heeft gedaan. Je kunt het voorstel ook laten doorrekenen door de Woonbond via de Check voorstel zonnepanelen.

Duurzame stroom

Zonnepanelen wekken op een duurzame manier stroom op. Ook als het voorstel niet voordelig voor je uitpakt, kun je toch voor zonnepanelen kiezen, bijvoorbeeld omdat je wilt bijdragen aan het beperken van de klimaatverandering. 

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kun je (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum31 januari 2023
betaalbaarheid
energiebesparing
zonnepanelen

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen