Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVanaf 1 juli 2016 is voor onzelfstandige woningen (kamers) een tijdelijke huurovereenkomst mogelijk. Verhuurder en huurder maken afspraken over de duur van het contract. De maximale duur is vijf jaar.
Een onzelfstandige woonruimte is een woonruimte waarin voorzieningen worden gedeeld met één of meerdere huurders van andere kamers, namelijk de keuken, badkamer en/of toilet. Verhuurders mogen voor alle soorten onzelfstandige woonruimten een tijdelijk contract aanbieden.
In het huurcontract moet staan voor welke periode de overeenkomst wordt aangegaan. Dit kan een jaar zijn, maar ook drie of vijf jaar. Het maximum is vijf jaar. De huurder behoudt bij het aangaan van het tijdelijk contract zijn inschrijfduur als woningzoekende. Hiermee wordt voorkomen dat diegene die een dergelijk contract accepteert zijn opgebouwde inschrijfduur verliest.
In de overeenkomst moet de periode van verhuur staan en de einddatum van het contract.
Het tijdelijk contract eindigt van rechtswege wanneer de afgesproken verhuurtermijn is verstreken. De huurder kan het tijdelijk contract tussentijds opzeggen, de verhuurder niet. De minimale opzegtermijn voor de huurder is een maand.
Voor het verstrijken van de afgesproken periode moet de verhuurder de huurder schriftelijk informeren over het tijdstip van het einde van het contract. De verhuurder moet dit niet eerder dan drie maanden, maar uiterlijk een maand van tevoren doen. Indien de verhuurder dit niet doet, ontstaat een contract voor onbepaalde tijd.
Na afloop van de verhuurperiode kan de verhuurder u een nieuw contract aanbieden. Dat mag niet opnieuw een tijdelijk contract zijn, maar wel een contract voor onbepaalde tijd. Ook kan het contract met goedvinden van de verhuurder worden voortgezet. Ook dan is er een contract voor onbepaalde tijd ontstaan. De huurder krijgt daarmee volledige huurbescherming.
Als de verhuurperiode is verlopen zonder dat de verhuurder dat in de gaten heeft, gaat het tijdelijk contract ongemerkt over in een contract voor onbepaalde tijd. Van belang is dat u de huur blijft betalen en de verhuurder deze betalingen accepteert.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel