Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVerwarming en warm water zijn samen de grootste kostenpost op je energierekening, ongeveer 60%. Op verwarming en warm water kan je dan ook het meest besparen.
Dit zijn de 5 belangrijkste energiebespaartips:
Stroom is een minder grote kostenpost, maar nog steeds zo’n 37% van je energierekening. Ook op koken kun je besparen: alle kleine beetjes helpen. Volg de onderstaande stappen en kies de bespaartips die het beste bij je passen.
De grootste kostenpost op je energierekening is verwarming. Gemiddeld is verwarming bijna de helft van alle energiekosten (46%). Door slim te verwarmen kun je veel besparen op je energierekening.
1. Zet de verwarming op maximaal 19 graden. Trek eerst een warme trui aan voor je de verwarming hoger zet. En zorg dat je voeten warm blijven.
2. Verwarm alleen de ruimte waar je bent. Hou (tussen)deuren en ramen gesloten.
3. Ventilatie altijd, ook als de verwarming aan staat. Ventileer je slaapkamer als je slaapt.
4. Doe de gordijnen dicht als het donker wordt. Doe ze open als het licht is.
5. Zet geen meubels voor de verwarming. Laat de warmte stromen.
6. Zet de verwarming een uur voor je gaat slapen of van huis gaat, op 15 graden, of op 18 graden als je vloerverwarming hebt.
7. Verwarm je slaapkamer niet.
8. Lang weg? Zet je verwarming op 10 graden of op 15 graden als je vloerverwarming hebt.
Download de flyer Slim je woning te verwarmen.
Ook het gebruik van warm water kost veel geld, met name douchen en badderen. Door minder warm water te gebruiken kan je flink besparen.
9. Douch minder vaak en kort
10. Laat de kraan niet stromen
11. Stel de cv-ketel zuinig in. Kijk in het instructieboekje voor uitleg.
12. Zet de boiler op 65 graden. Zet de boiler nooit lager dan 60 graden vanwege de dodelijke legionellabacterie.
Download de flyer Slim warm water te gebruiken.
Grote elektrische apparaten die altijd of lang aan staan, zoals de koelkast, wasmachine of tv, gebruiken veel energie. Door verstandig om te gaan met je koelkast, vriezer, vaatwasser, wasmachine en wasdroger kan je energie en geld besparen. En kijk ook eens of je energieslurpers in huis hebt, zoals een lcd- of plasma-televisie of een elektrisch kacheltje.
13. Gebruik de eco-stand van de vaatwasser en wasmachine en was op een lage temperatuur
14. Was minder vaak en met een volle machine
15. Droog aan de waslijn (i.p.v. in de droger), het liefst buiten
16. Ontdooi je vriezer en koelkast af en toe
17. Vervang je oude koelkast en vriezer
18. Let op apparaten die stroom slurpen: elektrische boiler, vijverpomp, tropisch aquarium, elektrische kachel, waterbed, thuistap/beertender, airfryer, airco, groot tv-scherm, vooral lcd en plasma
19. Zet oude apparaten echt uit
20. Doe je tweede koelkast weg of zet hem uit
21. Laat geen lichten branden op plekken waar je niet bent
Download de flyer Slim stroom gebruiken.
Of je nu kookt en bakt op gas of elektriciteit, het kost allebei energie. Met een paar handigheidjes kan je energie besparen.
22. Gebruik de juiste pit: Een kleine pit onder een kleine pan, een grote pit onder een grote pan.
23. Kook met de deksel op de pan
24. Lucht verwarmen kost veel energie. Verwarm de oven niet langer voor dan nodig.
25. Water verwarmen kost veel energie. Kook niet meer water dan nodig is.
Download de flyer Slim koken.
Plaats een energiedisplay als je een slimme meter hebt. Je ziet direct hoeveel gas en stroom je gebruikt. Dit helpt je om energie te besparen. Lees meer over besparen met een energiedisplay.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel