Haal energie uit je rekening
Hoe kan je op een slimme én gezonde manier energie besparen? Op deze campagnepagina vind je tips, adviezen en inspiratie voor een comfortabele en gezonde huurwoning én een betaalbare energierekening. Haal energie uit je rekening!
Tips en adviezen
Met kleine aanpassingen in je huurwoning kun je je energierekening flink verlagen en je huis comfortabel én gezond houden.
Lees de tips en adviezen hieronder om energie te besparen en verstandig te ventileren.
Met kleine aanpassingen kun je veel energie én geld besparen. Wat de beste tips voor jou zijn, is afhankelijk van jouw situatie. Bekijk de energiebespaartips.
Als je slim ventileert, verlies je niet veel warmte en houd je je huis gezond. Bekijk de ventilatieregels om de lucht in huis gezond te houden.
Inspiratie
Veel huurders nemen maatregelen om hun energierekening betaalbaar te houden, zonder in te leveren op comfort.
Lees hieronder hoe andere huurders het aanpakken en laat je inspireren.
John vond isolerende vitrage (Isotrage®) uit voor ramen met enkelglas. Hij hoopt hiermee mensen die het niet ruim hebben te kunnen helpen. Haal inspiratie uit de aanpak van John.
Micky uit Zeist leeft van een uitkering. Door hulp te vragen van mensen in haar directe omgeving lukt het om de energiekosten laag te houden. Haal inspiratie uit de aanpak van Micky.
Ben uit Bathmen verhuisde van een koopwoning naar een energiezuinige huurwoning. “Een energiezuinige woning maakt besparen op je rekening een stuk makkelijker.” Haal inspiratie uit de aanpak van Ben.
Fred en Hannie uit Den Haag doen hun best om uit de schulden te blijven. Ze ontvingen o.a. 1400 euro energietoeslag. Haal inspiratie uit de aanpak van Hannie en Fred.
Johan woont met gezin in Bilthoven. Door kleine acties verbruiken ze nu bijna de helft minder gas. Haal inspiratie uit de aanpak van Johan en zijn gezin.
Noortje uit Schijndel helpt energie besparen begrijpelijk te maken voor iedereen. Ook voor mensen met een beperking. Haal inspiratie uit de aanpak van Noortje.
Betaalbare energierekening
Om de energierekening betaalbaar te houden is het belangrijk te weten hoe de energierekening in elkaar zit en waar je recht op hebt. Hieronder lees je daar meer over.
Hoeveel je voor energie betaalt, is afhankelijk van je energieverbruik en van het energiecontract dat je hebt. Hoe dat in elkaar zit, lees je op de pagina Energieverbruik en kosten.
Huishoudens met een laag inkomen hebben recht op een energietoeslag. Of je in aanmerking komt voor energietoeslag en hoe je de toeslag moet aanvragen, lees je op de webpagina Krijg ik energietoeslag.
Als je je maandelijkse energierekening niet betaalt, dan mag de energieleverancier je afsluiten van gas/warmte en stroom (ook in de wintermaanden). Lees wat je kunt doen om te voorkomen dat je wordt afgesloten op de webpagina Ik kan mijn energierekening niet betalen. Wat moet ik doen?
Isolatie voor huurwoningen
Goede isolatie is de beste manier om je energierekening te verlagen. Maar als huurder kan je je woning niet zelf isoleren. Dat moet de verhuurder doen. Hieronder lees je wat je mogelijkheden zijn.
Wil je je verhuurder vragen om je woning beter te isoleren? Trek dan op met je buren. Samen sta je sterker en kom je verder. Lees meer over hoe je dit aanpakt op de webpagina Samen verduurzamen.
Je kunt je verhuurder officieel vragen om jouw woning beter te isoleren en/of een zuinige cv-ketel te plaatsen. Je maakt dan gebruik van het initiatiefrecht. Lees meer over het initiatiefrecht op de webpagina Woningisolatie verzoeken.
Hulpmiddelen voor huurdersorganisaties
Huurdersorganisaties en bewonerscommissies kunnen huurders helpen bij energie besparen en het betaalbaar houden van de energierekening. De Woonbond heeft een aantal hulpmiddelen gemaakt voor huurdersorganisaties en bewonerscommissies.
In de toolkit Energie besparen vind je informatie en materialen, zoals een energiebespaarchecklist en kant-en-klare teksten en beeld over energie te besparen en ventileren. Je kunt al het materiaal downloaden via de Dropbox van de Woonbond.
Huurdersorganisaties kunnen huurders op verschillende manieren helpen energiearmoede te bestrijden en te voorkomen. Op de webpagina Energiearmoede lees je meer over wat je als huurdersorganisatie kunt doen.
Met het project ‘Slimmer met je energie’ wil de Woonbond ervoor zorgen dat zoveel mogelijk huurders een energiedisplay in huis krijgen via hun verhuurder of gemeente. Huurdersorganisaties kunnen een aanjagende rol spelen in dit project. Interesse of meer weten? Ga naar slimmermetjeenergie.nl.