Meteen naar de content

Energieverbruik en kosten

Huren en geld Hoeveel je voor energie betaalt, is afhankelijk van je energieverbruik en van het energiecontract dat je hebt.
Je gedrag bepaalt deels je energieverbruik.

Je energieverbruik hangt af van je gedrag (en het gedrag van je huisgenoten). Maar ook van je woning en de installaties en apparaten die je in huis hebt. Het meeste betaal je voor verwarmen van je woning. Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe lager je verbruik voor verwarmen is. Daarnaast maakt het uit of je in een appartement woont, in een rijtje op een hoek of in een tussenwoning, of dat je een vrijstaand huis hebt.

Jaarlijkse eindafrekening

Wat je aan energie verbruikt, staat op je jaarlijkse eindafrekening. Die krijg je van je energieleverancier. Soms is dat per post, maar meestal moet je inloggen op de website van de energiemaatschappij. Op je eindrekening staat wat je in een heel jaar hebt gebruikt. In de herfst en winter gebruik je meestal veel gas of warmte en in de lente en de zomer minder. De stroomrekening is meestal elke maand ongeveer even hoog.

Wat heb je voor energiecontract?

Jouw energieverbruik vermenigvuldigd met de energieprijs waarvoor jij een contact hebt afgesloten, bepalen de hoogte van jouw energierekening. Er zijn twee type contracten. Welk contract je hebt, kun je navragen bij je energieleverancier.

Vast contract

Voor een bepaalde periode (1 of meer jaar) ligt je energieprijs vast, terwijl de marktprijs van energie wel wijzigt.

Variabel contract

De energieprijs die je betaalt, kan omhoog en omlaag gaan met de marktprijs van energie.

Wat betaal je per maand aan energie?

Je betaalt maandelijks een termijnbedrag. De energieleverancier doet een voorstel voor dit bedrag. Het termijnbedrag is ongeveer het jaarbedrag gedeeld door 12 maanden. Je betaalt dan elke maand een vast bedrag dat na een jaar ongeveer gelijk is aan het totale bedrag dat je moet betalen. Vaak kun je zelf het termijnbedrag iets lager of iets hoger instellen dan de energieleverancier heeft voorgesteld. Als je meer verbruikt hebt of een te laag termijnbedrag hebt ingesteld, moet je bijbetalen. Als je minder verbruikt hebt of een te hoog termijnbedrag hebt ingesteld, krijg je geld terug.

Wil je weten wat je gemiddeld aan energie betaald hebt? Neem dan de eindafrekening(en). Daar staat het totaal aan termijnen dat je betaald hebt. En wat je moet bijbetalen of terugkrijgt. Tel die bij elkaar op (of trek af). En deel dat bedrag door 12 maanden. Dan weet je wat je gemiddeld per maand aan gas/warmte en elektriciteit betaald hebt.

Wat betalen anderen?

Op de website van het Nibud vind je wat huishoudens gemiddeld aan gas en stroom verbruiken, en wat ze daar gemiddeld voor betalen.