Meteen naar de content

Hoe krijg ik bemiddelingskosten terug?

Huren en recht Drie jaar geleden heb ik een woning gehuurd via een woningbemiddelaar. Ik heb niet alleen huur en een waarborgsom moeten betalen, maar ook 900 euro bemiddelingskosten. Naar nu blijkt heb ik deze bemiddelingskosten ten onrechte betaald. Kan ik nog iets doen om mijn geld terug te krijgen?

Je kunt onterecht in rekening gebrachte bemiddelingskosten tot vijf jaar na betaling terugvorderen. Hoe doe je dat?

Schrijf zelf een brief

Schrijf om te beginnen een brief aan de bemiddelaar. Daarin laat je weten dat je de bemiddelingskosten ‘onverschuldigd’ betaald hebt en dat je ze terug wilt hebben. Hiervoor kun je de modelbrief gebruiken van de Woonbond. Er is ook een modelbrief speciaal voor onterechte bemiddelingskosten bij kamerverhuur.

Heb je vragen over de brief of weet je niet zeker of het in jouw situatie zinvol is om deze brief te sturen? Je kunt advies vragen aan de Huurderslijn, de (juridische) adviesdienst voor Woonbondleden.

Roep hulp in van een deskundige

Het kan zijn dat de bemiddelaar niet reageert op je brief. Of laat weten niet van plan te zijn te betalen. In dat geval kan inschakelen van een deskundige zoals een huurrecht advocaat, incassobureau of deurwaarder de volgende stap zijn. Zij kunnen een formele brief sturen waarin ze de bemiddelaar verzoeken de bemiddelingskosten terug te betalen.

Ga naar de kantonrechter

Als ook een formele sommatiebrief niet helpt, kan het zinvol zijn om via de kantonrechter je recht te halen. Een rechtszaak starten doe je natuurlijk niet zomaar. Je moet wel zeker weten dat er grote kans is dat je wint. Heb je vragen over je kansen? Bel de Huurderslijn, de (juridische) adviesdienst voor Woonbondleden.

Gewijzigd: 22 september 2023
Deze informatie kan verouderd zijn of niet gelden voor jouw situatie. Als Woonbondlid kun je voor persoonlijk advies met de Huurderslijn bellen. Of inloggen en online een vraag stellen.

Terugvorderen bemiddelingskosten

Modelbrief Download

Terugvorderen bemiddelingskosten kamers

Modelbrief Download