Meteen naar de content

Kan de verhuurder zomaar mijn borg aanspreken?

Huren en recht "Bij aanvang huur heb ik € 1.600 borg betaald. Nu ik verhuis zijn er een aantal gebreken. Er zit schimmel op de binnenmuren. De inbouwkoelkast, de ingebouwde keramische kookplaten en de vriezer van ongeveer 20 jaar oud functioneren niet goed. Deze problemen heb ik de verhuurder ook gemeld. Zijn dit zaken die verhuurder op mij kan verhalen en waarvoor hij de borg kan aanspreken?"

Nee. De waarborgsom is bedoeld voor verrekenen van eventuele huurachterstand. Of om andere betalingsverplichtingen die je niet bent nagekomen alsnog te kunnen incasseren. Verder mag je verhuurder de waarborgsom aanspreken als bij verhuizing blijkt dat je (herstel)werk dat wettelijk voor jouw rekening komt niet hebt uitgevoerd.

Verhuurder aansprakelijk

De problemen die je noemt: schimmel op de muur en inbouwapparatuur die wegens ouderdom niet meer optimaal functioneert, zijn gebreken waarvan het herstel wettelijk niet voor jouw rekening komt. Dit behoort tot de verantwoordelijkheden van de verhuurder. De werkzaamheden betreffen niet het verrichten van ‘kleine herstellingen’ die wettelijk voor rekening van de huurder zijn. Het gaat ook niet om gebreken die door jouw toedoen zijn ontstaan. En dan is de verhuurder aansprakelijk.

Herstelkosten niet inhouden op waarborgsom

De verhuurder mag de herstelkosten voor oplossen van het schimmelprobleem en het repareren of vernieuwen van versleten inbouwapparatuur dus niet inhouden op je waarborgsom. Houdt de verhuurder je borg toch (gedeeltelijk) in? Maak daar dan schriftelijk bezwaar tegen en eis (het resterende deel van) de waarborgsom alsnog op.

Gewijzigd: 22 september 2023
Deze informatie kan verouderd zijn of niet gelden voor jouw situatie. Als Woonbondlid kun je voor persoonlijk advies met de Huurderslijn bellen. Of inloggen en online een vraag stellen.