Meteen naar de content

Krijg ik energietoeslag?

Huren en geld “Ik hoorde dat je een energietoeslag (€1.300) aan kunt vragen bij de gemeente. Hoe weet ik of ik daar recht op heb? En moet ik dit zelf aanvragen?”

In 2023 kunnen huishoudens met een laag inkomen – net als in 2022 – energietoeslag krijgen. Waarschijnlijk kan dit vanaf juli worden aangevraagd. Sommige gemeenten hebben mensen die in 2022 energietoeslag kregen, in december 2022 al € 500 uitgekeerd voor de eerste periode van 2023.

Voor huishoudens met laag inkomen

De toeslag is bedoeld om huishoudens met een laag inkomen te helpen met de stijgende energierekening. De precieze inkomensgrenzen kunnen per gemeente verschillen.

Laag inkomen, uitkering van gemeente

Krijg je een uitkering van je gemeente? Bijvoorbeeld een bijstandsuitkering of IOAW, IOAZ of Bbz? Dan weet de gemeente dat je een laag inkomen hebt en kan de energietoeslag automatisch worden overgemaakt. Het is natuurlijk wel verstandig in de gaten te houden of dit bij jou ook gebeurt.

Geen uitkering, wel laag inkomen

De gemeente kent niet alle huishoudens met een laag inkomen. Misschien heb je als werknemer een laag inkomen. Ben je zelfstandig ondernemer. Of gepensioneerde met AOW en een klein aanvullend pensioen. Dan moet je de energietoeslag zelf aanvragen.

Richtlijn: tot 120% sociaal minimum

Gemeenten bepalen zelf met welk inkomen er energietoeslag mogelijk is. De landelijke overheid kwam wel met een richtlijn daarvoor: tot 120% van het sociaal minimum. Het sociaal minimum is het bedrag dat iemand volgens de overheid minimaal nodig heeft om van te leven. Dat bedrag is niet voor iedereen hetzelfde. Hoe hoog het sociaal minimum voor jou is, hangt af van je leeftijd en leefsituatie.

In 2022 ging het om onderstaande bedragen.

  • Alleenstaand, 21 jaar tot pensioenleeftijd – € 1.310,05
  • Alleenstaande ouder, 21 jaar tot pensioenleeftijd – € 1.310,05
  • Gehuwd of samenwonend, 21 jaar tot pensioenleeftijd – € 1.871,50
  • Alleenstaand en gepensioneerd – € 1.455,67
  • Gehuwd of samenwonend en gepensioneerd – € 1.971,05

Let op! Ben je jonger dan 21 jaar? Of is je inkomen wat hoger? Dan is het verstandig om bij je gemeente te checken of je toch energietoeslag kunt aanvragen.

Hoe hoog is de toeslag?

De overheid heeft een richtbedrag van €1.300 afgesproken. Maar het precieze bedrag kan per gemeente verschillen. Bovendien kan het ook zo zijn dat je eerst een deel krijgt en later een ander deel.

Heeft energietoeslag invloed op andere toeslagen?

De uitkering van de energietoeslag is belastingvrij. Dat betekent dat de energietoeslag geen gevolgen heeft voor andere inkomensafhankelijke regelingen, zoals huurtoeslag, zorgtoeslag of kinderopvangtoeslag.

Controleer bij jouw gemeente

De gemeente heeft veel vrijheid in de uitvoering van de energietoeslag. De gemeente bepaalt:

  • wie de energietoeslag krijgt
  • de periode waarover het inkomen meetelt
  • óf vermogen (spaargeld) meetelt. En zo ja, op welke manier
  • de hoogte van de toeslag

Om precies te weten hoe de energietoeslag in jouw gemeente werkt, kun je dus het beste naar de website van je gemeente gaan. Via datgeldtvoormij.nl kom je snel bij de juiste pagina op de website van je gemeente.

Gewijzigd: 10 augustus 2023
Deze informatie kan verouderd zijn of niet gelden voor jouw situatie. Als Woonbondlid kun je voor persoonlijk advies met de Huurderslijn bellen. Of inloggen en online een vraag stellen.