Meteen naar de content

Mag mijn verhuurder de servicekosten enorm verhogen?

Huren en geld Omdat de energieprijzen enorm gestegen zijn, wil mijn verhuurder de maandelijkse servicekosten flink verhogen. Mag mijn verhuurder dat zomaar doen?

Je verhuurder mag niet zomaar de servicekosten verhogen. Het maandbedrag (voorschotbedrag) mag alleen maar zonder jouw toestemming worden verhoogd als het volgende speelt:

  • er is een eindafrekening voor servicekosten van vorig jaar/vorige periode én 
  • daaruit blijkt dat je huidige maandbedrag te laag is.

Wil je verhuurder op een ander moment dan na een eindafrekening de servicekosten verhogen? Dan moet je daar als huurder toestemming voor geven. De verhuurder doet dan een voorstel om het maandelijkse voorschotbedrag te verhogen. Dat voorstel mag je afwijzen.

Verwarming in de servicekosten

De energieprijzen zijn de afgelopen tijd erg gestegen. Daardoor stijgt ook de energierekening. Betaal je voor verwarming in de servicekosten, omdat je blokverwarming hebt? Dan zullen je servicekosten gaan stijgen. Door het voorschotbedrag te verhogen voorkomt je verhuurder dat je bij de jaarlijkse afrekening van de servicekosten in één keer een groot bedrag moet bijbetalen (naheffing).

Verhuurder mag kosten doorrekenen

Verhuurders mogen geen winst maken op servicekosten. Maar de daadwerkelijke kosten die je verhuurder maakt mogen wel aan jou worden doorgerekend. Je verhuurder moet kunnen laten zien waar de verhoging op gebaseerd is: het gemiddelde maandelijkse energieverbruik en de energieprijs die de verhuurder met de energieleverancier heeft afgesproken.

Met hoger voorschot voorkom je naheffing

Verhuurders die weten dat de energiekosten enorm stijgen, doen er goed aan huurders aan te bieden om het maandelijkse voorschotbedrag te verhogen. Dat is beter dan wachten tot de eindafrekening. Als huurder mag je dit aanbod weigeren, maar dat is niet verstandig: de kans is groot dat je flink moet bijbetalen bij de eindafrekening (naheffing). Verhoogt je verhuurder de servicekosten direct na het afrekenen van de servicekosten van het voorgaande jaar? Dan moet je die verhoging accepteren.

Huisuitzetting voorkomen

Als je de servicekosten niet betaalt, ontstaat huurachterstand. Dat kan een reden zijn dat de verhuurder je uit je huis zet. Lees hier meer over op de webpagina ‘Wat moet ik doen als ik problemen heb om de huur te betalen?’.

Gewijzigd: 23 april 2024
Deze informatie kan verouderd zijn of niet gelden voor jouw situatie. Als Woonbondlid kun je voor persoonlijk advies met de Huurderslijn bellen. Of inloggen en online een vraag stellen.