Meteen naar de content

Moet er verwarming en warm water in een huurwoning zijn?

Goed en veilig wonen “Mijn dochter en haar vriend kregen een huurwoning aangeboden zonder verwarming en warm water. Mag dat eigenlijk wel?”

Ja, dat mag. Verhuurders mogen woningen aanbieden zonder verwarming en warm water, als dat zo in het huurcontract is afgesproken. Staat er niets in het huurcontract? Dan mag je ervan uitgaan dat de woning wél verwarming en warm water heeft. En dat de apparaten die daar voor zorgen correct werken.

Minimale eisen voor bewoonbaarheid

Staat in het huurcontract dat er geen verwarming en/of warm water is? Ook dan moet de woning voldoen aan minimale eisen voor veiligheid, gezondheid en bewoonbaarheid. Of een woning aan die eisen voldoet hangt erg van de omstandigheden af. Neem contact op met de Huurderslijn voor persoonlijk advies daarover.

Zelf regelen verwarming of warm water

Als je een woning huurt zonder verwarming en/of warm water moet je zelf een kachel, ketel en/of boiler regelen. Door dit apparaat bij een bedrijf te huren of door het te kopen.

Let bij huur apparaat op voorwaarden

Besluit je een apparaat te huren? Kijk dan goed naar de voorwaarden van het bedrijf waar je huurt. Wat staat er in het contract over onderhoud en het verhelpen van mankementen? Is het contract per maand opzegbaar of moet je nog lang doorbetalen als je zou verhuizen?

Regel schriftelijke toestemming

Laat je een kachel, ketel of boiler plaatsen die je hebt gehuurd of gekocht? Zorg dan dat je verhuurder daar schriftelijk toestemming voor geeft. Een (gehuurd of gekocht) apparaat dat je zelf laat plaatsen is volgens de wet een ‘zelf aangebrachte voorziening’. Daarbij is vooraf toestemming nodig van je verhuurder.

Maak afspraken over overname

Als je een apparaat koopt wil je waarschijnlijk ook afspraken maken over het achterlaten van dit apparaat bij het einde van de huur. Je verhuurder is niet wettelijk verplicht om het apparaat van je over te nemen. En ook niet om een vergoeding te betalen als jij snel weer verhuist en een relatief nieuw apparaat achterlaat. Maar je kunt hier wel afspraken over maken.

Laat de installatie van een apparaat dat op gas werkt altijd door een gecertificeerd installatiebedrijf verzorgen. Sinds 1 april 2023 mogen alleen gecertificeerde bedrijven installatie en onderhoud doen.

Geen punten voor zelf aangebrachte voorziening

In het woningwaarderingsstelsel (puntenstelsel) krijgen woningen géén punten voor voorzieningen die huurders zelf (laten) aanbrengen. Als je zelf voor een cv-installatie zorgt hoort je woning dus géén punten te krijgen voor ‘verwarmde vertrekken’ of ‘centrale verwarming’. Voorzieningen die je zelf aanbrengt mogen geen invloed hebben op de maximaal toegestane huurprijs van je woning.

Gewijzigd: 30 augustus 2023
Deze informatie kan verouderd zijn of niet gelden voor jouw situatie. Als Woonbondlid kun je voor persoonlijk advies met de Huurderslijn bellen. Of inloggen en online een vraag stellen.