Meteen naar de content

Valt mijn woning onder het puntenstelsel?

Huren en recht Veel huurwoningen in Nederland vallen onder het puntenstelsel. Alleen voor woningen met een ‘geliberaliseerd huurcontract’ geldt het puntenstelsel niet. Heb je een geliberaliseerd huurcontract, dan wordt de maximaal toegestane huurprijs van je woning niet door het puntenstelsel bepaald, maar door de vrije markt. Je huurt dan in de 'vrije sector'.

Om na te gaan of je woning onder het puntenstelsel valt, moet je twee dingen opzoeken:

  • Wanneer heb je het huurcontract getekend?
  • Wat was toen de kale huurprijs?

Opgezocht? Doe dan de check ‘Huur ik geliberaliseerd of gereguleerd’. Blijkt uit die check dat je een gereguleerd contract hebt? Dan valt je woning onder het puntenstelsel.

Liberalisatie niet tijdens looptijd contract

Huurcontracten kunnen niet tijdens de looptijd geliberaliseerd worden. Ben je lang geleden een woning gaan huren die onder het puntenstelsel viel en woon je daar nog steeds? Dan valt je woning ook nog steeds onder het puntenstelsel. Dat geldt ook als de huurprijs inmiddels hoger is dan de ‘liberalisatiegrens’ van dit moment.

Kamers altijd onder puntenstelsel

Woon je op kamers, in een onzelfstandige woning? Dan valt je woonruimte onder het puntenstelsel (voor onzelfstandige huurwoningen). Dit is ook zo als je verhuurder een huurprijs vraagt die boven de liberalisatiegrens ligt.

Gewijzigd: 11 juli 2023
Deze informatie kan verouderd zijn of niet gelden voor jouw situatie. Als Woonbondlid kun je voor persoonlijk advies met de Huurderslijn bellen. Of inloggen en online een vraag stellen.