Zijn zonnepanelen op mijn huurwoning voordelig?
Of zonnepanelen op je huurwoning voordelig zijn, is afhankelijk van jouw situatie en van de vergoeding die je voor zonnepanelen aan je verhuurder moet betalen. Zonnepanelen zijn voor jou voordelig als je energierekening meer omlaag gaat dan dat de kosten (huur of servicekosten) omhoog gaan.
Nu nog salderen
Als je zonnepanelen hebt, lever je de stroom die je opwerkt én op dat moment niet gebruikt, terig aan het stroomnet. Deze stroom kun je op een later moment – als je zonnepanelen geen of te weinig stroom opwekken – zonder kosten gebruiken. Dit heet salderen. Het is hierdoor op dit moment voor huurders bijna altijd voordelig om zonnepanelen te laten plaatsen. Echter, de salderingsregeling eindigt in 2027.
Salderingsregeling stopt
Vanaf 1 januari 2027 mag je stroom niet meer salderen. De stroom die je niet gebruikt op het moment dat deze wordt opgewekt, kan je niet meer op een later moment gebruiken. Hierdoor kunnen zonnepanelen financieel onvoordelig worden voor huurders. De Woonbond heeft berekend dat bij een gemiddelde huurder die meer dan €2 per zonnepaneel per maand in de servicekosten (of huur) betaalt, zonnepanelen meestal onvoordelig zijn.
Algemeen advies bij voorstel zonnepanelen
De Woonbond heeft een algemeen advies opgesteld waarop huurders zelf het voorstel voor zonnepanelen door hun verhuurder kunnen controleren:
- De verhuurder rekent minder dan €2,00 per paneel per maand.
- De huurder betaalt de maandelijkse kosten voor zonnepanelen in de servicekosten. Verrekening van de kosten via de servicekosten heeft de voorkeur boven verrekening in de huur.
- Het is een pre als in het contract wordt opgenomen dat de verhuurder de kosten voor de zonnepanelen verlaagt op het moment dat het salderen stopt.
Verhoging servicekosten of huur?
De Woonbond adviseert om de vergoeding voor zonnepanelen in de servicekosten op te nemen en niet in de huur. Opnemen in de servicekosten geeft ruimte om deze te verlagen als de salderingsregeling in 2027 stopt. Bovendien vervalt de verhoging van de servicekosten nadat de zonnepanelen zijn afgeschreven, dat is normaal gesproken 15 jaar. Verder worden de servicekosten niet standaard elk jaar verhoogd. Servicekosten hebben als nadeel dat je er geen huurtoeslag over ontvangt. Maar op de lange termijn weegt dat niet op tegen de voordelen.
Duurzame stroom
Zonnepanelen wekken op een duurzame manier stroom op. Ook als het voorstel niet voordelig voor je uitpakt, kun je toch voor zonnepanelen kiezen, bijvoorbeeld omdat je wilt bijdragen aan het beperken van de klimaatverandering.
Tips voor huurders met zonnepanelen
Heb je zonnepanelen, dan is het verstandig om:
- met je verhuurder in gesprek te gaan over het verlagen van de vergoeding die je betaalt voor zonnepanelen als de salderingsregeling stopt. Sommige verhuurders hebben in de overeenkomst voor de zonnepanelen ook een clausule opgenomen om de servicekosten te verlagen als het voordeel verdwijnt. Spreek de verhuurder daar dan op aan.
- bij voorkeur jaarlijks van energieleverancier te wisselen: energieleveranciers geven hoge overstapbonussen. Kijk hiervoor op één van de energievergelijkingssites voor het beste aanbod voor jouw situatie. Zij houden rekening met de extra maatregelen die energieleveranciers treffen voor mensen met zonnepanelen, zoals terugleverkosten, lagere terugleververgoedingen en hogere tarieven voor stroom.
