Meteen naar de content

Zijn zonnepanelen op mijn huurwoning voordelig?

Goed en veilig wonen ''Ik heb een aanbod gekregen voor zonnepanelen op mijn huurwoning. Mijn verhuurder vraagt daarvoor een vergoeding (hogere huur of servicekosten). Hoewel de energierekening omlaag gaat, vraag ik mij af of zonnepanelen wel voordelig zijn voor mij.''

Of zonnepanelen op je huurwoning voordelig zijn, is afhankelijk van jouw situatie en van het voorstel dat je hebt ontvangen. Bekijk het voorstel daarom altijd kritisch. Het aanbod is voor jou voordelig als je energierekening meer omlaag gaat dan dat de kosten (huur of servicekosten) omhoog gaan.

Geen afbouw salderingsregeling

De Eerste Kamer verwierp op 13 februari 2024 het wetsvoorstel voor afbouw van de salderingsregeling. Hierdoor wordt de salderingsregeling voorlopig niet afgebouwd. Dat betekent dat mensen met zonnepanelen de stroom die ze opwekken én op dat moment niet nodig hebben, aan het stroomnet mogen leveren en op een later moment mogen gebruiken zonder extra kosten. Het is hierdoor op dit moment voor huurders bijna altijd voordelig om zonnepanelen te laten plaatsen.

Salderen in de toekomst

Waarschijnlijk komt de minister van Economische Zaken en Klimaat over enige tijd met een nieuw voorstel voor afbouw van de salderingsregeling. De Woonbond houdt dit in de gaten en zal dan opnieuw lobbyen om maximale zekerheid te garanderen voor huurders met zonnepanelen.

Algemeen advies bij voorstel zonnepanelen

De Woonbond heeft een algemeen advies opgesteld waarop huurders zelf het voorstel voor zonnepanelen door hun verhuurder kunnen controleren:

  • De verhuurder rekent maximaal €3,50 per paneel per maand. Dit is een goed aanbod, zolang er 100% gesaldeerd mag worden. Gemiddeld betalen huurders zo’n €3 per paneel per maand.
  • De huurder betaalt de maandelijkse kosten voor zonnepanelen in de servicekosten.
    Verrekening van de kosten via de servicekosten heeft de voorkeur boven verrekening in de huur.
  • Het is een pre als in het contract wordt opgenomen dat de verhuurder de kosten voor de zonnepanelen verlaagt op het moment dat het salderen alsnog wordt afgebouwd.

Verhoging servicekosten of huur?

De Woonbond adviseert om de vergoeding voor zonnepanelen in de servicekosten op te nemen en niet in de huur. Opnemen in de servicekosten geeft ruimte om deze te verlagen als de salderingsregeling alsnog wordt afgebouwd. Bovendien vervalt de verhoging van de servicekosten nadat de zonnepanelen zijn afgeschreven. Verder worden de servicekosten niet standaard elk jaar verhoogd. Servicekosten hebben als nadeel dat je er geen huursubsidie over ontvangt. Maar op de lange termijn weegt dat niet op tegen de voordelen.

Duurzame stroom

Zonnepanelen wekken op een duurzame manier stroom op. Ook als het voorstel niet voordelig voor je uitpakt, kun je toch voor zonnepanelen kiezen, bijvoorbeeld omdat je wilt bijdragen aan het beperken van de klimaatverandering.

Tips voor huurders met zonnepanelen

Ben je akkoord gegaan met het voorstel van je verhuurder voor zonnepanelen, dan is het verstandig om jaarlijks de aanbiedingen van energieleveranciers te checken:

  • Wissel bij voorkeur jaarlijks van energieleverancier: energieleveranciers geven hoge overstapbonussen.
  • Kijk op één van de energievergelijkingssites voor het beste aanbod voor jouw situatie. Zij houden rekening met de extra maatregelen die energieleveranciers treffen voor mensen met zonnepanelen, zoals terugleverkosten, lagere terugleververgoedingen en hogere tarieven voor stroom.
Gewijzigd: 23 april 2024
Deze informatie kan verouderd zijn of niet gelden voor jouw situatie. Als Woonbondlid kun je voor persoonlijk advies met de Huurderslijn bellen. Of inloggen en online een vraag stellen.