Meteen naar de content

2,5 miljoen euro bespaard met energiedisplays

Goed en veilig wonen Huurders besparen jaarlijks zo'n 2,5 miljoen euro energie en voorkomen 2.623 ton CO2-uitstoot dankzij de inzet van ruim 25.000 energiedisplays via het project Slimmer met je Energie.
Huurder José kreeg via Woonstichting Langedijk een energiedisplay in huis.

De Woonbond is een van de initiatiefnemers van Slimmer met je Energie, waarbij huurders via hun woningcorporatie of gemeente een energiedisplay in huis geïnstalleerd krijgen. Deze winter bereikte het project de eerste doelstelling met de installatie van 25.000 energiedisplays bij huurders.

Gemiddeld €100 per huishouden

Een energiedisplay is een apparaatje dat bewoners inzicht geeft in hoe veel energie ze in huis verbruiken en wat het kost. Met de huidige energieprijzen bespaart een huishouden al snel gemiddeld €100 per jaar. Gezamenlijk besparen de huurders die via het project een energiedisplay in huis kregen, daarmee ongeveer 2,5 miljoen euro.

Financiële impact én klimaatimpact

Om inzichtelijk te maken wat de impact van een energiedisplay is op het klimaat, heeft het projectteam van Slimmer met je Energie laten berekenen hoeveel CO2-uitstoot een gemiddeld huishouden met een display voorkomt. Marlies Dijkstra, communicatieadviseur Energie bij de Woonbond: “Een huishouden mét energiedisplay voorkomt jaarlijks zo’n 105 kg CO2-uitstoot. Dit is maar liefst 5% van de totale jaarlijkse CO2-uitstoot dat een huishouden veroorzaakt door gas- en stroomverbruik. Ter illustratie, 105 kg CO2 staat gelijk aan de uitstoot van 1,4 vliegreizen van Amsterdam naar Londen.”

Corporatie Lefier deelnemer eerste uur

Sinds de hoge energieprijzen zijn gemeenten en woningcorporaties actiever op zoek naar manieren om huurders te helpen met energie besparen. Woningcorporatie Lefier, die huurwoningen in Groningen en Drenthe heeft, nam als een van de eerste deel aan het project. “Met name voor huurders in woningen die op korte termijn nog niet aan de beurt zijn voor verduurzaming, is hulp nodig,” vertelt Herbert Bosch, adviseur strategie en beleid bij Lefier.

Bewoners zijn enthousiast

Bosch: “Slimmer met je Energie informeerde ons over het effect en de werking van energiedisplays en ondersteunt ons met de implementatie ervan.” Volgens Bosch reageren bewoners uit de regio enthousiast op het initiatief. “De display biedt huurders inzicht in hun verbruik en maakt hen bewust van de kosten. Dit motiveert ze om te besparen.”