Meteen naar de content

Eerste hulp bij behoud sociale woningbouw

Goed en veilig wonen Met een nieuwe brochure springt erfgoedvereniging Heemschut in de bres voor behoud van vooroorlogse sociale woningbouw. Samen met hulp van de Woonbond zijn bewoners hierdoor beter in staat om sloopplannen te stoppen.
Voorbeeld van vooroorlogse sociale huurwoningen die de sloophamer hebben weten te ontwijken.

Heemschut komt net als de Woonbond veel in aanraking met woningcorporaties die meer voelen voor sloop/nieuwbouw dan renovatie van verouderde woningen. Tijdens de presentatie van de nieuwe brochure ‘Sociale Woningbouw’ vorige week, werd duidelijk dat het behouden en opknappen van oude sociale huurwoningen in de meeste gevallen beter is dan sloop. Niet alleen voor de cultuurhistorische waarden, maar ook voor het geld en de duurzaamheid.

Woningen kunnen langer mee

Nieuwbouwkwaliteit hoeft niet het uitgangspunt te zijn, vertelde Haico van Nunen tijdens de presentatie. Hij is lector duurzame renovatie bij de Hogeschool in Rotterdam.  Een lager niveau is vaak goed genoeg. En woningen kunnen lang mee, terwijl berekeningen vaak uitgaan van een te korte exploitatieduur.

Opknappen is duurzamer dan sloop

Dat ‘oude’ sociale huurwoningen niet goed te verduurzamen zijn is een misvatting, blijkt uit de brochure. Met name omdat duurzaamheid  ook gaat over het zuinig omgaan met grondstoffen, over het behoud van cultuurhistorische waarden en over het instandhouden van gemeenschappen.

Iedereen kan gebruik maken van kennis en ervaring

Kees Kwadijk is voorzitter van de werkgroep Sociale Woningbouw van Heemschut. Alle kennis en ervaring over behoud en verbetering van de vooroorlogse sociale woningbouw wil hij verzamelen en delen. Zodat huurdersorganisaties, woningcorporaties en gemeenten hier hun voordeel mee kunnen doen. Daarom staan in de brochure ook de meest gehoorde argumenten voor sloop en een weerwoord hierop. Ook lees je wat je zelf kunt doen als betrokken bewoner.

Inspirerend voorbeeld uit Voorburg

Na de presentatie reikte Kees Kwadijk de brochure uit aan bewoners van het Emmastraatcomplex. Dankzij actie van de actieve bewonerscommissie en maatschappelijke organisaties is hier in 2022 sloop voorkomen en hebben de 96 woningen een monumentale status gekregen. Daarmee veegden zij het eerdere besluit van corporatie Wooninvest om tot sloop over te gaan, van tafel.

Maak gebruik van de tools voor bewonerscomissies

Huurders die zich organiseren staan sterker, ook wanneer de verhuurder van plan is om verouderde woningen te slopen. De Woonbond ontwikkelde meerdere praktische tools voor huurders die net beginnen zich te organiseren én voor bestuursleden van huurdersorganisaties die daarbij willen helpen.