Meteen naar de content

Einde aan dakloosheid nog ver uit zicht

Goed en veilig wonen Volgens nieuwe schattingen is het aantal dakloze mensen gestegen tot 30,6 duizend. Het doel om dakloosheid te stoppen in 2030 is daarmee nog ver uit zicht.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bracht deze week naar buiten dat op 1 januari 2023 er naar schatting 30,6 duizend mensen dakloos waren. Een jaar eerder waren dit er nog ongeveer 26,6 duizend. De eerdere afname van het aantal dakloze mensen is daarmee gestopt.

Schatting waarschijnlijk aan de lage kant

Het werkelijke aantal dakloze mensen in Nederland ligt waarschijnlijk nog hoger. Dit komt omdat het CBS slechts schattingen doet en alleen mensen tussen de 18 tot 65 jaar meetelt die zijn opgenomen in het bevolkingsregister van een Nederlandse gemeente.

Kritiek op onderzoeksmethode

Op de onderzoeksmethode van het CBS is veel kritiek. Onder andere vanuit het samenwerkingsverband Dakloosheid Voorbij, dat zegt dat goede betrouwbare en complete cijfers onontbeerlijk zijn om effectieve maatregelen te kunnen nemen.

Tellen is beter dan schatten

Als alternatief voor de schattingen is het Kansfonds samen met de Hogeschool Utrecht vorig jaar gestart met een telmethode. Dit gebeurt op basis van de Europese ETHOS-definitie. In Noordoost-Brabant zijn hier al goede ervaringen mee opgedaan. Inmiddels doen 55 gemeenten mee aan deze telmethode.

Meer inzet nodig om doel te halen

In december 2022 lanceerde het kabinet het Nationale Actieplan Dakloosheid ‘Eerst een thuis’. Met daarin de ambitie dat dakloosheid in 2030 beëindigd moet zijn. De cijfers van deze week laten zien dat er komende jaren meer inzet nodig is om het doel te halen.