Meteen naar de content

Huurder wint in conflict om ‘lidmaatschapskosten’

Huren en geld Een Amsterdamse commerciële verhuurder mag geen ‘lidmaatschapskosten’ vragen naast huur en servicekosten. Dat heeft de rechtbank bepaald.
Don Boscocomplex in Amsterdam Nieuw-West

De verhuurder van het Amsterdamse Don Boscocomplex bracht naast kale huur (€ 895,-) en servicekosten (€ 95,-) zogenaamde ‘lidmaatschapskosten’ in rekening van € 30,- per maand. Dat mag niet, oordeelde de kantonrechter.

Huurder verrekent met laatste maand huur

In de rechtbank eiste de verhuurder geld van een voormalige huurder. Die had zijn laatste maand huur niet betaald. De gedaagde huurder droeg daar een goede reden voor aan. Twintig maanden hadden hij en zijn huisgenoot ‘lidmaatschapskosten’ betaald.  De huurder had de verhuurder meermaals gevraagd waar deze lidmaatschapskosten voor bedoeld waren, maar kreeg daar bij herhaling geen antwoord op. Daarom besloot de huurder de in zijn ogen onterecht verschuldigde lidmaatschapskosten in te houden op de laatste maand huur.

Lidmaatschapskosten kloppen niet

De huurder kreeg gelijk van de kantonrechter.  Veel van de posten die volgens de verhuurder onder ‘lidmaatschapskosten’ vielen mogen niet in rekening worden gebracht. Het onderhoud aan gemeenschappelijke ruimten hoort bijvoorbeeld in de kale huur thuis, de diensten die een huismeester levert horen in de servicekosten.  Deze zaken dubbelop in rekening brengen onder de noemer ‘lidmaatschapskosten’ mag niet. Slechts één van de posten die de verhuurder opvoerde had volgens de rechtbank wél een wettelijke grondslag.  

Pak verhuurders aan die regels aan laars lappen

Binnenkort bespreekt de Tweede Kamer de ‘Wet goed verhuurderschap‘. Die wet moet gemeenten gaan helpen om strenger op te treden tegen foute verhuurders.  In een brief aan de Tweede Kamer pleitte de Woonbond er onlangs voor om deze wet ook toe te passen op verhuurders die wettelijke regels voor servicekosten aan hun laars lappen. Gemeenten kunnen deze verhuurders dan een boete opleggen, waarmee dit soort gedrag van verhuurders kan worden aangepakt en voorkomen.

Huurderslijn

Vraag je je af of jouw verhuurder onterecht kosten in rekening brengt? Leden van de Woonbond kunnen hierover contact opnemen met de Huurderslijn.