Meteen naar de content

Huurders huis kwijt door wateroverlast

Goed en veilig wonen 65 huurders in de Enschedese wijk Pathmos kunnen niet terug naar hun huizen. Die raakten vorig jaar zwaar beschadigd tijdens een hoosbui.
Bewoonster Yaleesha uit de wijk Pathmos in haar woonkamer na de wateroverlast.

Op 21 juli viel er in Enschede in één uur ruim 55 millimeter regen. De wijk Pathmos, die in een lager gelegen deel van de stad ligt, stroomde gedeeltelijk onder. Omdat het riool de grote hoeveelheid water niet aankon, kwam het rioolwater met veel ongezonde bacteriën omhoog. In een flink aantal – voornamelijk – huurhuizen kwam het water naar binnen.

Wateroverlast bracht ongezonde stoffen in huis

Na onderzoek van de GGD moesten de bewoners hun huizen verlaten, omdat er te veel ongezonde stoffen in de huizen waren gevonden. Eerst werden de bewoners ondergebracht in hotels, en later in wisselwoningen.

Aanpak wateroverlast lijkt geen soelaas te bieden

De bedoeling was dat de bewoners na herstel van de schade in hun woning zouden terugkeren. Maar onderzoek van ingenieursbureau Arcadis toont aan dat geen enkele watermaatregel voldoende is om herhaling te voorkomen.

Bewoner: ‘We zijn kapot’

De bewoners zijn diep getroffen. ‘Het vreet aan je’, zei een bewoonster tegen NOS. ‘We zijn helemaal kapot.’ Haar buurman: ‘Je mist de wijk, de mensen, het gevoel van thuis.’ Woningcorporatie De Woonplaats laat weten dat bewoners in hun wisselwoning mogen blijven of voorrang krijgen bij het zoeken naar een nieuw thuis.

Schimmel in huis is toegenomen afgelopen jaren

Andere woningen in de wijk bleven zo goed als droog, maar kampen met schimmel. Uit het onlangs verschenen landelijke Woon-onderzoek is gebleken dat schimmel in de afgelopen jaren in alle woningen in Nederland met 5% is toegenomen. De onderzoekers geven aan dat een mogelijke oorzaak de langdurige en soms hevige regenval in de afgelopen jaren kan zijn. 2023 en 2024 staan in de top 5 van natste jaren ooit gemeten in Nederland.

Bescherm je thuis

Wil je je huis beschermen tegen wateroverlast? Er zijn een paar dingen die je als huurder zelf kunt doen, zoals het vergroenen van je tuin of directe omgeving. Meer tips vind je op de pagina Bescherm je thuis, onder Wateroverlast.