Bescherm je thuis
Door klimaatverandering wordt het weer extremer. Het wordt warmer, maar ook natter. Wat kun je doen om je huis te beschermen tegen wateroverlast en hitte? Op deze campagnepagina vind je tips en adviezen. Bescherm je thuis!
Wateroverlast
Door stortbuien en langdurige regen is er kans op wateroverlast in en om je huis. Het water kan je huis binnenkomen via deuren en ramen, maar ook via de kruipruimte of de kelder, én via de wc en afvoerputjes.
Check de kans op wateroverlast
Bekijk hoe groot de kans op wateroverlast in jouw buurt is voor verschillende situaties:
- Stortbui
Op Klimaateffectatlas.nl (piekbuien-kaart) kun je – door in te zoomen op de kaart – voor jouw wijk of buurt zien, waar de grootste overlast ontstaat bij een stortbui. - Opkomend grondwater
Op Klimaateffectatlas.nl (grondwateroverlast-kaart) kun je – door in te zoomen op de kaart – voor jouw buurt of wijk zien waar grondwateroverlast kan ontstaan. - Overstroming
Op Overstroomik.nl kun je voor jouw adres bekijken hoe hoog het water komt te staan bij een overstroming.
Maatregelen
Met een aantal maatregelen kun je het risico op en de schade door wateroverlast in en om je huurwoning beperken. Klik op de onderstaande onderwerpen voor tips en adviezen.
Er zijn een aantal maatregelen die je als huurder kunt nemen die helpen om wateroverlast te voorkomen of beperken.
Wateroverlast komt vaak plotseling. Zorg dat je goed voorbereid bent op wateroverlast.
Dreigt het water je woning binnen te komen? Met een aantal noodmaatregelen kun je schade te voorkomen of beperken.
Heb je wateroverlast gehad? Er zijn een aantal maatregelen die je moet nemen om te zorgen dat je huis weer droog, schoon en veilig wordt en schade wordt herstelt.
Hitte
We krijgen steeds meer met hittegolven te maken. Een hete woning kan hittestress veroorzaken. Hittestress is ongezond. Soms overlijden mensen aan de gevolgen van hittestress.
Maatregelen
Met een aantal maatregelen kun je hitte in je huurwoning beperken of voorkomen. De Woonbond geeft 10 tips tegen hittestress.