Meteen naar de content

Huurverhoging vrije sector op losse schroeven

Huren en recht Honderdduizenden huurcontracten zijn mogelijk in strijd met een Europese richtlijn. Een recente uitspraak waarin verhuurder Bouwinvest alle huurverhogingen aan een huurder terug moet betalen, kan veel gevolgen voor andere huurders hebben.

Verhuurder Bouwinvest sleepte een huurder uit Amstelveen voor de rechter vanwege een betalingsachterstand en eiste uithuiszetting. Maar de rechter concludeerde dat de verhuurder juist geld terug moest betalen omdat de huurprijs nooit verhoogd had mogen worden. Hoe dit precies zit, lees je in dit achtergrondartikel.

Ook hoogleraar keurt huurverhogingsbeding af

Eerder dit jaar besteedde het tv-programma Kassa al aandacht aan dit onderwerp. Hoogleraar Marco Loos onderbouwde daarin dat het huurverhogingsbeding in veel huurcontracten in strijd is met een Europese richtlijn. Maar een oordeel van de rechter zou pas uitsluitsel geven hierover.

Onterechte huurverhogingen stoppen

Juristen van de Woonbond grijpen de uitkomst van deze individuele rechtszaak rondom Bouwinvest aan. Zij onderzoeken hoe alle huurverhogingsbedingen die in strijd zijn met de Europese richtlijn van tafel geveegd kunnen worden. Ook ondersteunt de Woonbond haar leden met raad en daad bij het verlagen en/of terugvragen van teveel betaalde huur.