Meteen naar de content

Thuiswerkende schrijver krijgt verhuisvergoeding

Goed en veilig wonen Schrijver en thuiswerker Mohammed Benzakour kreeg na zes jaar procederen een verhuisvergoeding vanwege de renovatie van zijn flat.
Gerechtshof Amsterdam

Benzakour stapte naar de rechter toen hij geen verhuisvergoeding kreeg bij de renovatie van zijn appartementencomplex in 2019. De verwarming werd onder andere vervangen, ramen beter geïsoleerd en keuken, badkamer en toilet vernieuwd.

Verhuisvergoeding geweigerd

De bewoners konden wel in de flat blijven wonen, had woningcorporatie Trivire bepaald. Maar Benzakour had veel last van de renovatie omdat hij als schrijver thuiswerkte. Hij ging elders logeren en vroeg een verhuiskostenvergoeding aan. Maar Trivire weigerde die te betalen, Benzakour huurde immers een woning, geen werkruimte. Het leidde tot een rechtszaak.

Renovatie maakt verhuizing noodzakelijk

De kantonrechter gaf Benzakour gelijk, maar in hoger beroep wees het gerechtshof Den Haag de verhuisvergoeding weer af. Vervolgens oordeelde de Hoge Raad dat Benzakour wel degelijk recht had op een verhuisvergoeding vanwege de renovatie en het Amsterdamse gerechtshof heeft dat afgelopen december bevestigd. ‘De renovatiewerkzaamheden maakten een verhuizing noodzakelijk’, staat in het vonnis. Trivire moet Benzakour daarom 7.673 euro betalen.

Niet altijd verhuisvergoeding bij renovatie

De uitspraak kan goed nieuws zijn voor thuiswerkers die met een renovatie te maken hebben. Maar het betekent niet direct dat zij allemaal recht hebben op een verhuisvergoeding. Het gerechtshof benadrukt dat een woningcorporatie bij een voorgenomen renovatie thuiswerkende huurders een alternatieve thuiswerkplek moet aanbieden, als de specifieke situatie daarom vraagt.

Alternatieve werkruimte aangeboden

Een verhuiskostenvergoeding ‘is pas aan de orde als de renovatiewerkzaamheden een verhuizing noodzakelijk maken en de verhuurder geen redelijke en passende voorziening om elders te werken heeft aangeboden’.