Wonen en je gezondheid in Huurwijzer 3

Gemiddeld leven Nederlanders negen maanden korter door slechte lucht. Maar we moeten bijbouwen. Daardoor wordt er vaker gewoond op plekken die een onvoldoende scoren op luchtkwaliteit. Nijmegen-Lent is zo’n plek. Bewoners zijn er zelf de luchtkwaliteit gaan meten.
Groene buurten
‘Alleen al het uitkijken op groen werkt helend. Zelfs een foto van groen kan dit effect hebben.’ Dat vertelt Marthe Derkzen, onderzoeker van de Universiteit van Wageningen, naar aanleiding van onderzoek in onder andere de Arnhemse wijk Geitenkamp.
Woonbond ledenpanel
Ook het Woonbond-ledenpanel spreekt zich uit voor meer groen in de buurt. De leden zien vooral een rol voor de gemeente, maar ook voor bewoners zelf om de buurt te vergroenen.
Bewoners redden monument in Voorburg
Het gemeentebestuur van Leidschendam-Voorburg wil het Emmastraatcomplex in Voorburg een monumentale status verlenen. Het voorstel daartoe kwam van erfgoedorganisaties na stevig protest van bewoners tegen de voorgenomen sloop. Hoe een hechte buurtgemeenschap een monumentaal tuindorp moet redden.
Trouwe huurders en hun huurcontract
Kan een campuscontract (bedoeld voor studenten) met een kwetsbare huurder worden beëindigd? Ja, zegt de ene rechter. Nee, zegt de andere. Huurwijzer duidt in de juridische rubriek ‘Uitgesproken zaken’ dit soort tegenstrijdige rechterlijke uitspraken.
Bewoners versterken Heerlen-Noord
Heerlen-Noord is een van de twintig Nederlandse stadsdelen waar de leefbaarheid onder druk staat. Actieve bewoners zetten zich in om hun buurt te versterken: ‘Er is een dorp nodig om een kind groot te brengen.’
Vaste rubrieken
Zoals altijd zijn in ‘Om te beginnen’ nieuwtjes op het gebied van huren en wonen te vinden. ‘Beste Woonbond’ biedt ruimte aan brieven van huurders. Ook zijn er weer tuin- en balkontips in ‘Groene vingers’, ‘Huisraad’ met handige huishoudsnufjes, de kruiswoordpuzzel, ‘Schuurpapier’ en ‘Mijn huisbaas en ik’.
Wanneer krijg je Huurwijzer?
Als je persoonlijk lid bent van de Woonbond ontvang je Huurwijzer vier keer per jaar in je brievenbus. Ook organisaties die lid zijn ontvangen Huurwijzer. Het blad wordt dan bezorgd op het secretariaatsadres van de organisatie of -op verzoek- op huisadressen van bestuursleden. Naast Huurwijzer ontvangen organisaties die lid zijn ook het vakblad Huurpeil.
Huurwijzer achterbanabonnement
Het eerste nummer van Huurwijzer (de special over de huurverhoging) wordt elk jaar breed verspreid onder huurders, door organisaties die lid zijn van de Woonbond. Een aantal organisaties laat niet alleen Huurwijzer 1, maar ook de andere 3 nummers van Huurwijzer bij de eigen huurders thuisbezorgen. Heeft jouw organisatie ook interesse in een achterbanabonnement? Lees meer en bel met Woonbondconsulent Jos Aal.