Woningzoekenden: pas op voor oplichters
„De laatste slachtoffers waren een moeder en dochter, die hier aan de deur kwamen. Het meisje ging studeren aan de universiteit en wilde de woning per 1 augustus. Ze had alvast 900 euro huur en 1500 euro borg overgeboekt. Kan je nagaan: 2400 euro, foetsie!”, vertellen de bewoners aan de krant(externe link).
Tips tegen oplichting
Helaas zien we dit soort voorbeelden vaker voorbij komen. Woningzoekenden doen een aanbetaling voor een woning die niet te huur staat, of helemaal niet bestaat. Vooral studenten die voor het eerst op zoek zijn naar woonruimte, in studentensteden waar juist weinig woningen beschikbaar zijn, lopen tegen dit probleem aan. Studenten die vanuit het buitenland in Nederland komen studeren, zijn al helemaal een gewilde prooi van de oplichters. De Woonbond zette een paar tips om oplichting te voorkomen op een rij.
Bemiddelingskosten en sleutelgeld
Er zijn ook nog andere manieren waarop mensen proberen een slaatje te slaan uit de krappe woningmarkt. Zo zijn er nog steeds huurmakelaars die bemiddelingskosten in rekening brengen bij de woningzoekende, terwijl ze feitelijk voor de verhuurder werken. Vaak noemen ze dit geen bemiddelingskosten, maar als het gaat om een bedrag dat door de woningzoekende wordt betaalt om de woning te huren, gaat het om bemiddelingskosten. Met onze check bemiddelingskosten kunnen huurders kijken of zij het door hun betaalde bedrag aan de huurmakelaar terug kunnen vorderen. Daarnaast vragen sommige verhuurders ‘sleutelgeld´ of ´contractkosten´. Een bedrag dat je aan de verhuurder betaalt om de woning te krijgen. Ook dit mag niet.
Informatie voor studenten
Voor studenten die voor het eerst gaan huren, is het verstandig zich te verdiepen in hun rechten als huurders. Zo is er een puntenstelsel waarmee kamers en sociale huurwoningen een maximaal toegestane huurprijs wordt toegekend. Ligt de huurprijs hierboven? Dan kan er huurverlaging worden afgedwongen. Kijk voor meer informatie over je rechten als huurder in ons webdossier ‘Op kamers‘.