Woonvormen
Je zoekt woonruimte. Je doet dat voor het eerst en bent dus (meestal) aangewezen op de kamermarkt. Behalve studentenflats en hospitakamers, zijn er nog een paar andere smaken.
Informatie en tips over zoeken en vinden van een kamer en over de rechten en plichten van kamerbewoners.
Je zoekt woonruimte. Je doet dat voor het eerst en bent dus (meestal) aangewezen op de kamermarkt. Behalve studentenflats en hospitakamers, zijn er nog een paar andere smaken.
Huurbescherming wil zeggen dat de verhuurder je alleen uit je kamer kan zetten na toestemming van de rechter. Je verhuurder kan die toestemming vragen als hij je de huur schriftelijk en aangetekend heeft opgezegd en je daar zes weken later nog niet op hebt gereageerd.
In Nederland geldt er een maximum voor de huurprijs van woonruimte. Dat maximum hangt af onder andere af van de oppervlakte van de woonruimte en de voorzieningen erin. Hiervoor worden punten toegekend. Het totale aantal punten bepaalt de maximaal toegestane huurprijs.
Naast huur mogen er ook andere (service)kosten in rekening worden gebracht. Denk aan de kosten voor gas, water en elektriciteit, meubilering, stoffering, en aan kosten voor gemeentelijke heffingen (bijvoorbeeld de afvalstoffenheffing).
Een verhuurder mag één keer per jaar het voorstel doen om de kale huur te verhogen. De minister van wonen stelt jaarlijks vast met welk percentage de huren per 1 juli maximaal mogen stijgen. Je huurprijsstijging mag niet hoger zijn dan dit maximaal toegestane percentage.
Wat kun je doen als je meer betaalt dan de wettelijke maximumhuur, de maximale huurprijs volgens het puntenstelsel. Hoe kun je het overleg met je verhuurder over die te hoge huurprijs het beste aanpakken?
Welke onderhoudsklusjes moet je als huurder zelf doen en voor welke kun je bij je verhuurder aankloppen? En wat kun je doen als je verhuurder niets aan onderhoud doet en niet reageert op je klachten?
Als je een kamer gaat bekijken, is het handig iemand mee te nemen die kritisch meekijkt en meedenkt. In je eentje is de kans groter dat je (te) snel ja zegt tegen een kamercontract, zonder een gebrek te zien waar je later last van krijgt. Bijvoorbeeld dat je bij je hospita door haar woonkamer moet om naar het toilet te gaan.
Er bestaat een wettelijke regeling die het mogelijk maakt om korte metten te maken met all-inhuren. Bij een all-inhuur heeft je huisbaas geen uitsplitsing gemaakt in huur en bijkomende kosten, bijvoorbeeld voor gas, water en licht.
Het komt helaas vaak voor dat oplichters een slaatje proberen te slaan uit de krapte op de woningmarkt. Door woonruimte aan te bieden die niet in hun bezit is, of zelfs helemaal niet bestaat. Met mooie foto’s op internet proberen ze woningzoekenden toch te verleiden. Lees deze tips om oplichting te voorkomen.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel