Informatie en tips over zoeken en vinden van een kamer en over de rechten en plichten van kamerbewoners.

Woonvormen

Je zoekt woonruimte. Je doet dat voor het eerst en bent dus (meestal) aangewezen op de kamermarkt. Behalve studentenflats en hospitakamers, zijn er nog een paar andere smaken. 
lees meer

Huurbescherming

Huurbescherming wil zeggen dat de verhuurder je alleen uit je kamer kan zetten na toestemming van de rechter. Je verhuurder kan die toestemming vragen als hij je de huur schriftelijk en aangetekend heeft opgezegd en je daar zes weken later nog niet op hebt gereageerd.
lees meer

Maximaal toegestane huur

In Nederland geldt er een maximum voor de huurprijs van woonruimte. Dat maximum hangt af onder andere af van de oppervlakte van de woonruimte en de voorzieningen erin. Hiervoor worden punten toegekend.  Het totale aantal punten bepaalt de maximaal toegestane huurprijs. 
lees meer

Kosten naast huur

Naast huur mogen er ook andere (service)kosten in rekening worden gebracht. Denk aan de kosten voor gas, water en elektriciteit, meubilering, stoffering, en aan kosten voor gemeentelijke heffingen (bijvoorbeeld de afvalstoffenheffing).
lees meer

Jaarlijkse huurverhoging

Een verhuurder mag één keer per jaar het voorstel doen om de kale huur te verhogen. De minister van wonen stelt jaarlijks vast met welk percentage de huren per 1 juli maximaal mogen stijgen. Je huurprijsstijging mag niet hoger zijn dan dit maximaal toegestane percentage. 
lees meer

Onderhoud & reparaties

Welke onderhoudsklusjes moet je als huurder zelf doen en voor welke kun je bij je verhuurder aankloppen? En wat kun je doen als je verhuurder niets aan onderhoud doet en niet reageert op je klachten?
lees meer

Zo voorkom je teleurstellingen

Als je een kamer gaat bekijken, is het handig iemand mee te nemen die kritisch meekijkt en meedenkt. In je eentje is de kans groter dat je (te) snel ja zegt tegen een kamercontract, zonder een gebrek te zien waar je later last van krijgt. Bijvoorbeeld dat je bij je hospita door haar woonkamer moet om naar het toilet te gaan.
lees meer

Accepteer geen all-in huur

Er bestaat een wettelijke regeling die het mogelijk maakt om korte metten te maken met all-inhuren. Bij een all-inhuur heeft je huisbaas geen uitsplitsing gemaakt in huur en bijkomende kosten, bijvoorbeeld voor gas, water en licht.
lees meer

Laat je niet oplichten bij het zoeken naar woonruimte

Het komt helaas vaak voor dat oplichters een slaatje proberen te slaan uit de krapte op de woningmarkt. Door woonruimte aan te bieden die niet in hun bezit is, of zelfs helemaal niet bestaat.  Met mooie foto’s op internet proberen ze woningzoekenden toch te verleiden. Lees deze tips om oplichting te voorkomen.
lees meer

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Belangenbehartiger

De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties.  Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?

Successen

Kennisexpert

Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. U bestelt ze in onze webwinkel. 

webwinkel
Word nu lid en profiteer van alle voordelen