Informatie en tips over zoeken en vinden van een kamer en over de rechten en plichten van kamerbewoners.

Onderwerpen

Woonvormen

Je zoekt woonruimte. Je doet dat voor het eerst en bent dus (meestal) aangewezen op de kamermarkt. Behalve studentenflats en hospitakamers, zijn er nog een paar andere smaken. 

lees meer

Huurbescherming

Huurbescherming wil zeggen dat de verhuurder je alleen uit je kamer kan zetten na toestemming van de rechter. Je verhuurder kan die toestemming vragen als hij je de huur schriftelijk en aangetekend heeft opgezegd en je daar zes weken later nog niet op hebt gereageerd.

lees meer

Maximaal toegestane huur

In Nederland geldt er een maximum voor de huurprijs van woonruimte. Dat maximum hangt af onder andere af van de oppervlakte van de woonruimte en de voorzieningen erin. Hiervoor worden punten toegekend.  Het totale aantal punten bepaalt de maximaal toegestane huurprijs. 

lees meer

Kosten naast huur

Naast huur mogen er ook andere (service)kosten in rekening worden gebracht. Denk aan de kosten voor gas, water en elektriciteit, meubilering, stoffering, en aan kosten voor gemeentelijke heffingen (bijvoorbeeld de afvalstoffenheffing).

lees meer

Jaarlijkse huurverhoging

Een verhuurder mag één keer per jaar het voorstel doen om de kale huur te verhogen. De minister van wonen stelt jaarlijks vast met welk percentage de huren per 1 juli maximaal mogen stijgen. Je huurprijsstijging mag niet hoger zijn dan dit maximaal toegestane percentage. 

lees meer

Onderhoud & reparaties

Welke onderhoudsklusjes moet je als huurder zelf doen en voor welke kun je bij je verhuurder aankloppen? En wat kun je doen als je verhuurder niets aan onderhoud doet en niet reageert op je klachten?

lees meer

Zo voorkom je teleurstellingen

Als je een kamer gaat bekijken, is het handig iemand mee te nemen die kritisch meekijkt en meedenkt. In je eentje is de kans groter dat je (te) snel ja zegt tegen een kamercontract, zonder een gebrek te zien waar je later last van krijgt. Bijvoorbeeld dat je bij je hospita door haar woonkamer moet om naar het toilet te gaan.

lees meer

Accepteer geen all-in huur

Er bestaat een wettelijke regeling die het mogelijk maakt om korte metten te maken met all-inhuren. Bij een all-inhuur heeft je huisbaas geen uitsplitsing gemaakt in huur en bijkomende kosten, bijvoorbeeld voor gas, water en licht.

lees meer

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen