Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenEen woningcorporatie moet een reglement opstellen voor sloop- en renovatieprojecten. Daarin staan de rechten van de huurders. Waar gaat het dan over?
Volgens artikel 55b, lid 1 van de Woningwet zijn woningcorporaties verplicht een reglement op te stellen voor sloop- en renovatieprojecten. Meestal heet dat een Sociaal statuut, soms noemen corporaties het een Sociaal plan. Volgens de Overlegwet moet de woningcorporatie over dat Sociaal statuut overleg voeren met de huurdersorganisatie. Deze heeft hierbij een gekwalificeerd adviesrecht. Dat wil zeggen dat de corporatie alleen schriftelijk gemotiveerd van het advies van de huurdersorganisatie mag afwijken.
De wet verplicht woningcorporaties niet om voor elk sloop- of renovatieproject een afzonderlijk Sociaal plan op te stellen. Toch doen de huurders, verenigd in een bewonerscommissie, er altijd goed aan hierop aan te dringen. Bij elk project zijn de omstandigheden anders. Huurders kunnen daardoor specifieke wensen of zorgen hebben die niet aan bod komen in het overkoepelende Sociaal statuut van de corporatie.
Wat zou er in een sociaal plan kunnen of moeten staan? Aan welke extra rechten voor de huurders kun je denken bij een sociaal plan bij renovatie? We gaan er daarbij van uit dat je na de renovatie kunt terugkeren in je woning. Kan dat niet en wordt je huur opgezegd, dan heb je dezelfde rechten als bij sloop.
Het is belangrijk dat de rechten van huurders bij sloop en renovatie goed zijn geregeld. De Woonbond heeft daarom hiervoor als ondersteuning een Model Sociaal statuut gemaakt, bruikbaar bij sloop en renovatie.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel