Gaat de huur omhoog na verduurzaming?
Richtlijnen voor huurverhoging
Er zijn richtlijnen voor een redelijke en eerlijke huurverhoging bij verduurzaming. Voor verduurzaming bij woningcorporaties gelden andere richtlijnen dan voor verduurzaming bij particuliere verhuurders.
Woningcorporaties voeren isolatiemaatregelen uit zonder huurverhoging als zij het initiatief voor de maatregelen genomen hebben. Dat is afgesproken in de Nationale Prestatieafspraken. Voor andere verbeteringen, kan de woningcorporatie wel een huurverhoging vragen. Als de huurders het initiatief nemen voor de verduurzaming, dan mag de corporatie ook voor isolatiemaatregelen huurverhoging vragen. (Lees de toelichting op deze afspraak in de bijlage op deze pagina.)
Particuliere verhuurders mogen voor alle typen woningverbetering een huurverhoging vragen.
Redelijke huurverhoging
Een huurverhoging moet redelijk zijn ten opzichte van de kosten die de verhuurder moet maken voor de maatregelen. Daarnaast is het verstandig om rekening te houden met de gevolgen voor je energierekening, je eventuele huurtoeslag en de extra huurpunten die je woning kan krijgen door een beter energielabel (en een hogere WOZ-waarde) voordat je een huurverhoging accepteert. Bedenk ook dat je wooncomfort door verduurzaming vaak beter wordt.
Energierekening omlaag
Door je woning te verduurzamen wordt je energierekening meestal lager. Als de huur omhoog gaat en de energierekening omlaag, dan hoeven je totale woonlasten niet hoger te worden. De Woonbond adviseert in te stemmen met een huurverhoging als je energierekening meer omlaag gaat dan dat de huur stijgt.
Hogere huurtoeslag
Huurders die huurtoeslag krijgen, krijgen bij huurverhoging een hogere toeslag. Daardoor is de besparing op woonlasten juist bij lagere inkomens vaak groter. De hogere huurtoeslag vergoedt een groot deel van de hogere huur. Daarbij gaat je energierekening omlaag.
Extra huurpunten
Door verduurzaming van een woning wordt het energielabel van de woning bijna altijd beter. Een beter energielabel zorgt bij sociale huurwoningen en huurwoningen met middenhuur voor meer huurpunten (WWS-punten). Meer punten heeft alleen effect op je huur als je (bijna) de maximale huur betaalt.
De meeste huurders van een sociale huurwoning betalen niet de maximale huur. Daardoor heeft een hoger aantal punten alleen effect als de woning opnieuw verhuurd wordt. Huurders met een middenhuur betalen vaker wel een (bijna) maximale huurprijs. Meer huurpunten zorgt dan voor een hogere huur.
Instemmen met verduurzaming met/zonder huurverhoging?
Als huurder ben je niet verplicht in te stemmen met het voorstel voor verduurzaming van je huurwoning en de eventuele huurverhoging. De verhuurder moet je een redelijk voorstel doen. Vind jij het voorstel niet redelijk, dan kan je besluiten niet in te stemmen.