Meteen naar de content

Gaat de huur omhoog na verduurzaming?

Goed en veilig wonen Als een verhuurder een woning verduurzaamt, dan kan het zijn dat de huur omhoog gaat. Je moet als huurder daarvoor wel instemmen met de verbeteringen en de voorgestelde huurverhoging. De totale woonlasten (huur, servicekosten en energie) hoeven niet te stijgen door verduurzaming.
Euro's, bankbiljetten en een sleutel liggen op bouwtekeningen van een woning
De huur kan omhoog gaan na renovatie

Richtlijnen voor huurverhoging

Er zijn richtlijnen voor een redelijke en eerlijke huurverhoging bij verduurzaming. Voor verduurzaming bij woningcorporaties gelden andere richtlijnen dan voor verduurzaming bij particuliere en commerciële verhuurders. Woningcorporaties voeren isolatiemaatregelen uit zonder huurverhoging. Dat is afgesproken in de Nationale Prestatieafspraken. Voor andere verbeteringen, kan de woningcorporatie wel een huurverhoging vragen. (Lees de toelichting op deze afspraak in de bijlage op deze pagina.) Particuliere verhuurders mogen voor alle typen woningverbetering een huurverhoging vragen.

Woonlasten omlaag

Door je woning te verduurzamen wordt je energierekening meestal lager. Als de huur omhoog gaat en de energierekening omlaag, dan hoeven je totale woonlasten niet hoger te worden. De Woonbond adviseert in te stemmen met een huurverhoging als je energierekening meer omlaag gaat dan dat de huur stijgt.

Huurverhoging en huurtoeslag

Huurders die huurtoeslag krijgen, krijgen bij huurverhoging een hogere toeslag. Daardoor is de besparing op woonlasten juist bij lagere inkomens vaak groter. De hogere huurtoeslag vergoedt een groot deel van de hogere huur. Daarbij gaat je energierekening omlaag.

Extra punten voor verduurzaming

Door verduurzaming van een woning wordt het energielabel van de woning bijna altijd beter. Een beter energielabel zorgt bij sociale huurwoningen voor meer woningwaarderingspunten. Meer punten heeft alleen effect op je huur als je (bijna) de maximale huur betaalt. De meeste huurders van een sociale huurwoning betalen niet de maximale huur. Daardoor heeft een hoger aantal punten alleen effect als de woning opnieuw verhuurd wordt.

Toelichting op afspraak gratis isolatiemaatregelen

Flyer / Brochure Download