Meteen naar de content

Wanneer krijgt mijn woning een nieuw label?

Goed en veilig wonen Huurwoningen krijgen meestal een nieuw energielabel als de woning is gerenoveerd, als het oude label (na 10 jaar) verloopt, of als de verhuurder een nieuw label aanvraagt.

Het nieuwe energielabel kan afwijken van het oude label dat je woning had, terwijl er niets aan je woning is veranderd. Dit komt doordat er een nieuwe rekenmethode wordt toegepast. Daardoor kunnen ook twee precies dezelfde woningen (bijvoorbeeld die van je buren) verschillende labels hebben. Hoeveel punten er bij het energielabel horen, lees je in Hoeveel punten krijgt mijn label?

Verplicht een nieuw label of niet?

De verhuurder is niet verplicht om een nieuw energielabel aan te vragen als de huurwoning gerenoveerd is of als het oude energielabel verloopt. De verhuurder is alleen verplicht een geldig energielabel te leveren als er een nieuwe huurder in de huurwoning komt, de huurwoning verkocht wordt of nieuw wordt opgeleverd. Deze verplichting geldt alleen voor zelfstandige huurwoningen, dus niet voor kamers.

Is het oude energielabel verlopen en heeft de verhuurder geen nieuw label laten maken? Dan krijgt de woning geen punten voor het energielabel. De woning krijgt dan punten of min-punten voor het bouwjaar.

Meewerken aan nieuw label

Als een verhuurder een nieuw energielabel wil laten maken voor een huurwoning, dan is de huurder verplicht om hieraan mee te werken. Als huurder moet je de gecertificeerde energielabel-opnemer toegang geven tot je woning zodat hij zijn werk kan doen. De verhuurder of een medewerker namens de verhuurder hoef je geen toegang tot je woning te verlenen.

Let op: De labelopnemer maakt tijdens de opname ook foto’s van isolatie en installaties. Hierbij wordt de privacy van de huurder en andere personen in huis in acht genomen.