Rechten bij renovatie
Instemmingsrecht
Je belangrijkste recht bij een renovatie is je instemmingsrecht. Als huurder moet je voor renovatie altijd vooraf toestemming geven. Je kunt dus ja of nee zeggen tegen het renovatievoorstel van de verhuurder.
Voorstel voor meer of minder dan 10 woningen
Gaat er alleen om jouw woning of om jouw woning en een paar andere huurwoningen in jouw straat of gebouw, dan moet de verhuurder elke huurder individueel om instemming vragen om de verduurzaming door te laten gaan. Gaat het om 10 of meer woningen (binnen een wooncomplex), dan geldt de 70%-regel en moet minimaal 7 op de 10 bewoners instemmen met het voorstel.

70 procent-regeling
Welke rechten je verder hebt bij renovatie, hangt deels af van de situatie.
Recht op verhuiskostenvergoeding
Is de renovatie zo ingrijpend dat je tijdelijk moet verhuizen, dan heb je in beginsel een wettelijk recht op een verhuiskostenvergoeding.

Verhuiskostenvergoeding
Niet bij kort verblijf in logeerwoning
Je hebt géén recht op verhuiskostenvergoeding als je maar voor korte tijd (een vuistregel is korter dan 28 dagen) naar een volledig gemeubileerde wisselwoning of logeerwoning verhuist, waarbij je huisraad afgedekt in de woning blijft staan.
Twee keer verhuizen, één keer vergoeding
Als je tijdelijk verhuist naar een ‘wisselwoning’ en na de renovatie weer terugkeert in je woning, heb je volgens de wet toch maar recht op één verhuiskostenvergoeding. Terwijl je feitelijk dus twee keer verhuist.
Keer je na de renovatie niet terug in je oude woning omdat je huurovereenkomst is beëindigd? Dan gelden dezelfde rechten als bij sloop.
Recht bij renovatie in bewoonde staat
Als je tijdens de werkzaamheden in de woning kunt blijven wonen, dan heet dat ‘renovatie in bewoonde staat’. Er zijn voor renovatie in bewoonde staat geen wettelijke rechten.
Recht op vergoeding voor overlast?
Bij een renovatie in bewoonde staat is er geen wettelijk recht op een (minimum)vergoeding voor overlast. Maar het ligt wel voor de hand dat huurders die krijgen. Veel woningcorporaties hebben hier protocollen voor. Daar staat dan bijvoorbeeld in dat huurders bij x ingreep of x aantal dagen werk x vergoeding krijgen. Soms zijn er ook extra vergoedingen als gemaakte afspraken niet worden nagekomen, bijvoorbeeld als er meer dagen werd gewerkt dan overeengekomen.
Extra rechten door goed te onderhandelen
Voor een vergoeding voor overlast, of andere extra rechten, moeten huurders bij een renovatie onderhandelen. Als ze dat goed doen, kunnen ze er best veel uitslepen. Daarom is het ook zo belangrijk dat huurders zich al vroeg in een renovatieproject verenigen in een bewonerscommissie. Zo verwerven ze een sterkere positie aan de onderhandelingstafel en kunnen ze meepraten over de voorwaarden waaronder de renovatie plaatsvindt.
Is je verhuurder een woningcorporatie, dan moet deze bij een renovatie altijd een sociaal statuut of sociaal plan hanteren. Daarin staat waarop de huurders (extra) recht hebben.
