Hoe regel ik een nieuwe cv-ketel?

Mijn cv-ketel stond al in mijn woning toen ik er 10 jaar geleden kwam wonen. Ik vermoed dat het ding al 15 jaar oud is. Mijn energierekening is hoog, daar zal die oude ketel vast niet bij helpen. Geldt er eigenlijk een bepaalde termijn voor het vervangen van cv-ketels? Wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat de verhuurder een nieuwe plaatst?

Spaarvarken met geld op radiator

Antwoord

Als uw ketel al 15 jaar oud is kan het inderdaad een goed idee zijn om deze te laten vervangen. Dat kan een forse besparing op de energierekening met zich meebrengen.  Wilt u een nieuwe ketel, dan is een (schriftelijk) verzoek aan de verhuurder daartoe de eerste stap. Wil uw verhuurder niet meewerken, dan is het mogelijk om vervanging juridisch af te dwingen.

Verzoek om een nieuwe ketel

Mogelijk gaat uw verhuurder gewoon akkoord met uw (schriftelijke) verzoek om een nieuwe ketel. U moet er wel rekening mee houden dat met de nieuwe ketel ook een huurverhoging volgt. Die huurverhoging moet in redelijke verhouding staan tot de kosten van de investering, minus de kosten voor onderhoud die altijd voor rekening van de verhuurder komen. Uw verhuurder mag dus geen onredelijke bedragen in rekening brengen. In veel gevallen levert de besparing op de energierekening u meer op dan de huurverhoging u kost.  Wilt u weten wat u kunt besparen als uw huidige toestel wordt vervangen door een nieuwe, zuinige ketel? Met de Verwarmingswijzer van Milieu Centraal kunt u dat precies berekenen.

Nieuwe ketel juridisch afdwingen

Is uw cv-ketel meer dan 10 jaar oud en is het rendement minder dan 80%? En wil uw verhuurder niets weten van vervanging? Dan kunt u via de rechter afdwingen dat er toch een nieuwe ketel komt. U kunt zich daarbij beroepen op artikel 243 van het Burgerlijk Wetboek 7. De wet stelt wel dat u bereid moet zijn een huurverhoging te betalen die in redelijke verhouding staat tot de kosten van de investering. 

Leeftijd en rendement

Zoek voor u begint eerst op hoe oud hoe huidige ketel precies is, en welk rendement de ketel heeft. De leeftijd van de ketel is meestal wel terug te vinden op de ketel zelf. Informatie over het rendementspercentage vindt u in het onderhoudsrapport dat bij de periodieke onderhoudsbeurt wordt opgesteld.

 

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op uw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kunt u (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum16 juli 2019
energiebesparing
onderhoud

Verder advies nodig?

Bel de Huurderslijn
020-5517755

  • Persoonlijk & actueel advies voor leden
  • ma t/m do: 10 - 13 uur
    dinsdag ook 18.30 - 20 uur

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen