Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenMijn dochter en haar vriend hebben onlangs een woning toegewezen gekregen en aanvaard. Het is een huis zonder cv, dus moesten ze zelf een gaskachel aanschaffen. Dat hebben we kunnen regelen. Echter, wij zijn er ook achter gekomen dat er ook geen geiser aanwezig is in de woning. Moet een woningstichting het huis voorzien van een geiser of moet je dat ook zelf regelen?
De verhuurder mag een woning aanbieden zonder verwarming en warmwatervoorziening, tenzij in het huurcontract staat dat de woning over deze voorzieningen beschikt. Dan moeten die natuurlijk ook aanwezig zijn en functioneren.
Als het huis geen verwarming- en warmwaterinstallatie heeft en de huurovereenkomst ook niet aangeeft dat die er moeten zijn, zult u daar dus zelf voor moeten zorgen. Dat kan door (een) gaskachel(s) en een geiser te kopen of te huren, dat laatste bijvoorbeeld van een energiebedrijf. Als u één of beide huurt heeft u (een) huurovereenkomst(en) met dat bedrijf voor de betreffende voorziening(en). Let goed op de algemene voorwaarden als het gaat om het verhelpen van mankementen, opzeggen van de huur, enzovoorts.
Als u (een) gaskachel(s) of een geiser koopt, is die uw eigendom en kunt u die uiteraard meenemen als u gaat verhuizen. Met de verhuurder onderhandelen over het in de woning achterlaten ervan, eventueel tegen een vergoeding voor u, kan natuurlijk ook, als de verhuurder aangeeft daarvoor interesse te hebben. Verplicht om de voorzieningen van u over te nemen is hij niet.
Als u (een) gaskachel(s) heeft gekocht of huurt, mogen de woningwaarderingspunten in het puntenstelsel – twee per verwarmd vertrek –niet meetellen in de puntentelling van uw woning. De aanwezigheid van een geiser wordt sowieso niet met punten beloond.
Het komt regelmatig voor dat verhuurders een woning wél ter beschikking stellen met (een) gaskachel(s) en/ of een geiser. Daarvoor mogen eventueel servicekosten in rekening worden gebracht, al is dat niet verplicht. Deze servicekosten moeten dan gebaseerd zijn op de investering die de verhuurder voor de voorzieningen heeft moeten doen en de verwachte levensduur. Over het algemeen gaat de Huurcommissie bij een gevelkachel, kleine boiler en geiser uit van een geschatte levensduur van tien jaar.
Het is ook mogelijk dat de verhuurder u de huur doorberekent die hij zelf voor de voorzieningen moet betalen aan bijvoorbeeld een energiebedrijf voor het gebruik, onderhoud en keuring. De kosten mogen dan niet hoger zijn dan wat u redelijkerwijs zou moeten betalen als u de voorziening(en) zelf zou huren. Naast de gebruiksvergoeding mag een verhuurder het eventuele ‘klein en dagelijks’ onderhoud door de verhuurder aan gaskachels en geisers mag via de servicekosten aan u doorberekenen.
Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie.
Voor een actueel en persoonlijk advies kun je (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel