Wanneer krijgt mijn woning een nieuw label?
Huurwoningen krijgen meestal een nieuw energielabel als de woning is gerenoveerd, of het oude label verloopt, of de verhuurder een nieuw label aanvraagt.
Het energielabel voor woningen geeft aan wat de kwaliteit is van de isolatie en de installaties die de woning verwarmen (en koelen), ventileren, en van elektra en warm water voorzien. Het label wordt aangeduid met een letter, A t/m G, en een kleur, van groen naar rood. Energielabels zijn bij huurhuizen van invloed op de huur: hoe beter het energielabel, hoe meer punten de woning krijgt en hoe hoger de huur.
Huurwoningen krijgen meestal een nieuw energielabel als de woning is gerenoveerd, of het oude label verloopt, of de verhuurder een nieuw label aanvraagt.
Sinds 2008 is een energielabel voor woningen verplicht ‘bij woningoverdracht’: bij een nieuwe huurder, bij oplevering van een nieuwe woning, bij verkoop.
Wil je weten welk energielabel jouw woning nu heeft? Je kunt het label opzoeken op EP-online.
Het energielabel wordt aangeduid met een letter, A t/m G: de ‘labelklasse’. Deze geeft aan wat de kwaliteit is van de isolatie en de installaties die de woning verwarmen/koelen, ventileren, en van elektra en warm water voorzien.
Voor het energielabel dat sinds 2021 geldt, wordt berekend hoeveel fossiele energie (energie opgewekt uit gas en steenkool) een woning gebruikt. Dit wordt weergegeven in kilowattuur energie per vierkante meter vloeroppervlak per jaar (kWh/m2/jaar).
Als je wilt weten hoeveel huurpunten jouw woning krijgt voor het energielabel moet je weten welk label de woning heeft, welke type woning je hebt en hoe groot de woning is.
Meestal klopt het energielabel van je woning. Een onafhankelijke deskundige bepaalt het label.
Omdat de meeste verhuurders een lagere huur berekenen dan de maximaal redelijke huur, zal een nieuw label voor zittende huurders weinig invloed hebben.
In dit informatieblad lees je meer over energielabels voor huurwoningen.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel