Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenMeer dan een half miljoen Nederlanders leeft in energiearmoede. Het zijn vooral huurders die kampen met energiearmoede. Wat is energiearmoede? En hoe bestrijden en voorkomen we energiearmoede met elkaar?
Mensen die in energiearmoede leven hebben zo’n hoge energierekening dat hun inkomen te laag is om de rekening te betalen. Meestal moet je extreme maatregelen nemen om betaalproblemen te voorkomen. Zoals de verwarming niet aan zetten, met dikke winterkleding aan in huis, wollen dekens of bubbeltjesplastic voor de ramen, en geen warm water gebruiken. Doordat de gasprijzen explosief gestegen zijn, zijn de problemen nog groter geworden.
Verwarming van je huis is de grootste kostenpost op je energierekening. Gemiddeld bijna de helft (47%), maar in slecht geïsoleerde huizen is dat nog meer. Uit onderzoek van TNO blijkt dat energiearmoede het meeste voorkomt in de slechtst geïsoleerde woningen (met energielabel E, F of G). Het belangrijkste om energiearmoede te bestrijden is huizen goed isoleren. Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe minder je de verwarming hoeft aan te zetten.
Er gaat tijd overheen voordat alle (huur)woningen goed geïsoleerd zijn. En nu zijn de energieprijzen hoog. De overheid neemt daarom nu maatregelen om mensen te helpen:
De overheid stimuleert verhuurders ook om huurwoningen goed te isoleren. Vanwege de klimaatcrisis moeten alle woningen zeer goed geïsoleerd worden. De Woonbond pleit er bij de overheid voor om de slechtst geïsoleerde huurhuizen als eerste te isoleren. We doen dat samen met andere organisaties, waaronder de Landelijke Armoedecoalitie. De Woonbond is ook lid van de Europese vertegenwoordiging van huurders, de IUT, die in Europa werkt aan de aanpak van energiearmoede. Want in heel Europa kampen huurders met energiearmoede.
De Woonbond is ook geschrokken van de forse verhoging van de prijzen voor warmtenetten. Samen met de Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis roepen wij de minister op hier iets aan te doen. Wij willen dat de prijs van warmte niet gekoppeld is aan de prijs van gas, want als de gasprijs stijgt, stijgt ook de warmteprijs. Wij willen dat huurders voor warmte betalen wat de warmte echt kost.
Huurders kunnen maar weinig doen om hun energierekening echt omlaag te krijgen. Isoleren is de beste oplossing, maar daarin ben je afhankelijk van je verhuurder. Leef je in energiearmoede of heb je steeds grotere moeite om je energierekening te betalen? Dit is wat je wel kunt doen:
Huurdersorganisaties kunnen hun huurders op twee manieren helpen energiearmoede te bestrijden en te voorkomen. Ten eerste door huurders de weg te wijzen en te helpen bij energiebesparing. Ten tweede door prestatieafspraken te maken met de woningcorporatie en de gemeente over de aanpak van energiearmoede. De aanpak van energiearmoede is onderdeel van de prestatieafspraken Verduurzaming sociale woningvoorraad. Download het informatieblad Aanpak energiearmoede, hierin staat achtergrondinformatie en wat je als huurdersorganisatie kunt doen om huurders in energiearmoede te helpen.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel